Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupové udělovali vyznamenání


Datum:

Během cyrilometodějských oslav na Velehradě byla v úterý 5. července na závěr poutní bohoslužby udělena tradiční ocenění České biskupské konference.

Biskupové udělovali vyznamenání

Řád sv. Cyrila a Metoděje z rukou arcibiskupa Dominika Duky obdržel hudební skladatel Antonín Tučapský. Děkovné uznání za mimořádné svědectví statečnosti a tvůrčí literární práci získal dlouholetý politický vězeň a spisovatel Karel Vysloužil. Gertruda Goepfert – Gruberová obdržela totéž ocenění za prozaickou a básnickou činnost.  Pamětní medailí ČBK pro rok 2011 byl za působení v kaplanské službě u Armády ČR oceněn P. Miroslav Zdík Jordánek.  

Antonín Tučapský se narodil 27. 3. 1928 v Opatovicích u Vyškova. Po vystěhování do Velké Británie v polovině sedmdesátých let působil přes dvacet let jako profesor hudebně-teoretických předmětů a kompozice na Trinity College of Music v Londýně. Uplatnil se i jako dirigent významných sborových těles, jako jsou London Chorale a Philharmonia Chorus London. Jako první Čech byl jmenován členem Královské hudební akademie.

Karel Vysloužil se narodil 24. ledna 1927 v Čelčicích u Prostějova v rolnické rodině. V roce 1949 byl zatčen komunistickou státní bezpečností a ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen na 24 let těžkého žaláře. Po propuštění z vězení koncem 50. let prošel různými zaměstnáními a postupně se začal stále více věnovat poezii. Publikovat však mohl až po pádu komunismu v roce 1989.  

Gertruda Goepfertová – Gruberová se narodila 16. dubna 1924 v Janštýně u Jihlavy. Od mládí se věnuje literatuře i výtvarnému umění. Po válce nastoupila na UMPRUM v Praze, kde v roce 1949 získala stipendium do Curychu. Zůstala však s rodinou v zahraničí, nejprve několik let v Paříži, později v Mnichově, kde její manžel začal pracovat jako redaktor Radia Svobodná Evropa. Při péči o početnou rodinu pravidelně vystavuje svá grafická díla jak ve francouzských galeriích, tak také v německých.

převzato z TS ČBK

laureati


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.