Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V bývalé jezuitské koleji se plánuje vznik "Valdštejnské univerzity"


Datum:

V minulosti se vytvořilo několik projektů, které měli za cíl jezuitskou kolej rozličným způsobem využít a při té příležitosti ji rekonstruovat.

V bývalé jezuitské koleji se plánuje vznik "Valdštejnské univerzity"

V samém centru Jičína se nachází bývalá jezuitská kolej, původně raně barokní, která byla po roce 1773 přeměněna ve vojenský objekt a ještě v nedávné době sloužila jako skladiště. Dnes již bývalá kolej dlouhou dobu neslouží žádnému smysluplnému účelu a pouze chátrá. Nejnovější nápad ohledně využití budovy si pohrává s myšlenkou zřízení "Valdštejnské univerzity".

V minulosti se vytvořilo několik projektů, které měli za cíl jezuitskou kolej rozličným způsobem využít a při té příležitosti ji rekonstruovat a zachránit tak pro další generace. Všechny tyto projekty byly ale neúspěšné, nicméně teď opět svítá jičínské koleji paprsek naděje na záchranu. Nový projekt se zrodil v hlavě zastupitele města Miroslava Matějky. Ten chce postupně přeměnit chátrající kolej ve Valdštejnskou univerzitu. Podle jeho slov v realizování tohoto projektu za stamilióny korun už nestojí téměř nic v cestě, informuje www.jesuit.cz.

Projekt by měl být až ze sedmdesáti pěti procent financován z fondů evropských dotací. Zbývající značnou část peněz by mělo zaplatit město Jičín spolu s dalšími partnery. Zájem o spolufinancování tohoto projektu projevila Česká zemědělská univerzita a Provozně ekonomická fakulta liberecké Technické univerzity. Církev zájem ze strany města a všech partnerů vřele vítá a taktéž se bude spolupodílet částí potřebných peněz. Podle propočtů odborníků by se rekonstrukce koleje měla vyšplhat až na 380 miliónů korun.

Jezuité byli povoláni do Jičína Albrechtem z Valdštejna roku 1622. Jezuitská kolej je součásti bloku jezuitských budov zaujímající celou západní část města za kostelem sv. Ignáce. Základní kámen koleje byl položen 6. června 1628. Po II. světové válce byla budova užívána československou lidovou armádou a od roku 1968 do roku 1990 sovětskou armádou. Po odchodu vojsk zůstala tato významná barokní památka v žalostném stavu.

převzato z www.christnet.cz


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.