Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Přinášet radost, to je moje štěstí


Datum:

Do činnosti Oblastní charity Hradec Králové se již od počátku její existence dobrovolně zapojují lidé všech generací,

Přinášet radost, to je moje štěstí

kteří mají touhu pomáhat a kteří si vedle svého studia, zaměstnání, rodiny a zájmů najdou volný čas pro druhé. Jejich pomoc je možné v rámci sedmi středisek Oblastní charity Hradec Králové rozdělit mezi tři cílové skupiny – děti, dospělí, senioři.

„Bolí mě bolest světa“

„Nechci být lhostejný k lidem, kteří potřebují pomoc“, „Odměnou pro mě je radost dětí“, „Láska je tím největším darem, který můžeš někomu dát“ ..to všechno jsou kréda lidí, kteří s Oblastní charitou Hradec Králové v charitním Kruhu dobrovolníků pomáhají už delší dobu a intenzivně. Jedním z nich je Adam Lebeda, který byl letos oceněn v anketě Den D.

„Momentálně Adam nepomáhá seniorce, protože se mu odstěhovala. Ale v rámci domácí hospicové péče se zapojil do týmu lidí provázejících pana arcibiskupa Karla Otčenáška posledními dny jeho života, pomáhá v Domě Matky Terezy a v Domově pro matky s dětmi, pomáhá při Tříkrálové sbírce a nechybí, ani když se rozlévá polévka o Vánocích na nádraží. Je nesmírně skromný a vždy připraven a ochoten pomoci,“ říká Petra Zíková, vedoucí charitního Kruhu dobrovolníků.

„Všichni naši dobrovolníci jsou úžasní, nevím, koho bych jmenovala dřív. Máme také dobrovolnici, která kdysi byla uživatelkou Domova pro matky s dětmi, dnes žije hezký život, zastává poměrně vysokou funkci v zaměstnání, má fungující rodinu. Přihlásila se jako terénní pracovnice,

vyhledává lidi, kteří potřebují pomoc. Je to příjemná a inteligentní žena a moc mě potěšilo, že se do Kruhu dobrovolníků přihlásila,“ dodává paní Petra.

Evropský rok dobrovolnictví

K letošnímu Evropskému roku dobrovolnictví připravila Petra Zíková několik akcí, určených převážně pro dobrovolníky, kteří nemohou pomáhat pravidelně. Kamínky, které mohli po celý květen zdobit a malovat, si v červnu během divadelního festivalu sami prodali, aby výtěžek věnovali

Středisku rané péče Sluníčko na nákup rehabilitační houpačky.

Na zimu se dobrovolníci s paní Zíkovou chystají potěšit starší generaci – napečou a nazdobí perníčky, které potom charitní pečovatelky a ošetřovatelky roznesou svým seniorům jako malý dárek a vzpomínku k Vánocům.

Každoročně se spousta školáků účastní Tříkrálové sbírky. Jsou to vlastně nejmladší charitní dobrovolníci, kteří pomáhají dobré věci. „Přišlo nám nespravedlivé oslovit děti jen jednou v roce, proto jsme se rozhodli být s nimi v kontaktu užším a vyhlásili jsme výtvarnou a literární soutěž Dobrovolníci mění svět. Ještě do 17. července se může kdokoli zúčastnit a své dílko poslat. Nejhezčí práce vyhodnotíme a v září na Den

Charity vystavíme v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, autory odměníme,“ uvádí Petra Zíková.

To je moje štěstí

V Domově pro matky s dětmi žila, byla jedna malá Alenka. Její maminka byla těžce nemocná, ale léčbu zvažovala. Kdo by se o Alenku staral?

„S Alenkou jsme si hrály, povídaly, ráno jsem ji zavezla autobusem do školy, po škole jsme zašly na zmrzlinu, jeden víkend jsem ji měla u sebe doma, byly jsme na houpačkách, probendily jsme město, byla moc hodná, staly se z nás kamarádky, měla ráda koně, byly jsme se podívat ve

stájích v Malšovicích... Moc mně to dalo,“ vzpomíná na období strávené s Alenkou, zatímco její maminka byla v nemocnici, dobrovolnice paní Eva Kněžková.

A co paní Evu přimělo stát se dobrovolníkem?

„Ve 20 letech jsem měla silný zážitek, něco pro mě strašně velkého a hodnotného. Zažila jsem duchovní znovuzrození, uvěřila jsem v Boha, cítila jsem jeho velkou, bezmeznou lásku a odpuštění hříchů. To mi změnilo hodnoty a náhled na život. Ta veliká láska, taková, jakou vám nemůže dát žádný člověk, ve mně zanechala takové stopy, že jdu a baví mě dělat něco dobrého pro lidi, přinášet radost, prospět někomu,

vidět někoho šťastnějšího, být tu pro někoho. To je moje štěstí.“

Vlaďka Dobešová

Kontakt: Kruh dobrovolníků, Komenského 266, Hradec Králové, tel. 495 516 098, e-mail: dobro [at] hk.caritas.cz (dobro[at]hk[dot]caritas[dot]cz). S dobrovolníky pracují všechny Charity v diecézi. Dobrovolnické centrum najdete také v Kutné Hoře, Přelouči, Havlíčkově Brodě, Pardubicích, Litomyšli, Červeném Kostelci, Jičíně nebo Dvoře Králové n/L.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.