Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zemřela sestra Jaroslava Kateřina Soukalová, OV


Datum:

Sestra Jaroslava Kateřina Soukalová, zasvěcená panna z královéhradecké diecéze patřila k prvním nositelkám tohoto povolání v královéhradecké diecézi.

Zemřela sestra Jaroslava Kateřina Soukalová, OV

 

V České republice byl po roce 1990 obnoven stav zasvěcených panen, kterých  v současné době působí kolem čtyřiceti  téměř ve všech českých a moravských diecézích. Sestra Jaroslava Kateřina Soukalová, zasvěcená panna z královéhradecké diecéze, jako první z tohoto společenství odešla do věčného domova. Rozloučení s ní proběhne v pondělí 18. července ve 14.00 hodin v kostele sv. Mikuláše v Proseči.

 

Jaroslava Kateřina Soukalová (nar. 1. ledna 1938 v Proseči) přijala zasvěcení dne 16. srpna 1997 v katedrále Svatého Ducha z rukou královéhradeckého biskupa Karla Otčenáška a patří k prvním nositelkám tohoto povolání v královéhradecké diecézi. Zemřela 12. července 2011 ve věku sedmdesáti tří let. Rozloučení s ní je naplánováno na pondělí 18. července ve 14.00 hodin v kostele sv. Mikuláše v Proseči, uložena bude poté na místním hřbitově.

 

Ordo virginum (stav panen) patří vedle poustevníků, poustevnic a vdov k nejstarším způsobům Bohu zasvěceného života, které byly v církvi praktikovány už v době apoštolů. Panny, které zasvěcoval místní biskup, žily dál ve svých rodinách, věnovaly se modlitbě, postu a službě potřebným. Brzy se začali poustevníci či panny sdružovat do komunit, z nichž se postupem času utvářely první řeholní řády. Po roce 1000 se už panenské zasvěcení udělovalo ženám žijícím ve světě jen ojediněle a udělovalo se jen řeholnicím některých řádů (např. kartuziánkám). Druhý vatikánský koncil v roce 1963 rozhodl, aby starobylý obřad panenského zasvěcení, který "patří k nejvzácnějším liturgickým pokladům", byl upraven pro dnešní dobu. Nový obřad byl vyhlášen vatikánskou Kongregací pro bohoslužbu a svátosti 31.5.1970. Stav zasvěcených panen je zakotven v Kodexu kanonického práva, kán. 604.

 

V České republice přijalo po roce 1990 zasvěcení k tomuto způsobu života již několik desítek žen. Své zasvěcení žijí většinou uprostřed ostatních lidí ve svém občanském zaměstnání. Jejich hlavním posláním je modlitba, zvláště modlitba za diecézi, ve které žijí, a služba podle povolání a darů každé z nich. Zasvěcené panny žijí také ve většině evropských států, v Severní i Jižní Americe, na Novém Zélandu i ve východní Asii.

 

Ke sdílení informací o povolání zasvěcených panen celého světa byla na Facebook zřízena Skupina Order of Consecrated Virgins in Scandinavia. Skupina je uzavřená, pro vstup je nutné schválení administrátorem.

 

převzato z TS ČBK


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.