Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Světové dny mládeže jsou za dveřmi


Datum:

Již za 11 dní odjede do Španělska většina českých účastníků Světových dní mládeže.

Světové dny mládeže jsou za dveřmi

P. Vít Zatloukal nám zodpověděl  nejčastější dotazy, které bývají v souvilsosti s touto událostí kladeny.

Do oficiálního zahájení Světových dní mládeže zbývá už jen 20 dní, ovšem do odjezdu většiny účastníků z České republiky jich zbývá pouze 11. S ubývajícím časem však přibývá konkrétních informací. Česká výprava, kterou zajišťuje asi 150 organizátorů, k dnešnímu dni eviduje 3142 účastníků z celé České republiky. Na podrobnosti jsme se zeptali hlavního organizátora, P. Víta Zatloukala.

Přihláška je základ

Stále ještě je možné se přihlásit, a to čím dříve, tím lépe. Na Světové dny mládeže je možné jet autobusem z jednotlivých diecézí společně s českou výpravou nebo po vlastní ose. Každopádně je nutné se oficiálně registrovat, jinak nebude možné účastníkům zaručit výhody z toho plynoucí, jako je "batoh poutníka" a ubytování a strava v Madridu.  Stále jsou volná místa v autobusech, ovšem i těch rychle ubývá, jelikož kapacita autobusů je omezena. I pro ty, kteří se rozhodnou jet  na poslední chvíli, také existuje řešení: španělští organizátoři slibují check-pointy, u kterým se bude možné zaregistrova přímo na místě. Tito účastníci však nebudou bydlet s ostatními českými a moravskými poutníky. Je také nutné počítat s komplikacemi, které pro tyto „last minute“ účastníky nastanou. Na přípravné Dny v diecézích, které čeští mladí stráví v Tarragoně, bylo bezpodmínečně nutné se přihlásit s předstihem. “Do Tarragony míříme na pozvání diecéze a na pozvání přichází člověk ohlášený,” poznamenává P. Zatloukal. Do Tarragony se tedy nikdo nepřihlášený nemůže vydat. “Průvodce českého poutníka bude k dispozici ke stažení na portálu signaly.cz a na facebooku. Španělští organizátoři nejspíš také zveřejní oficiálního průvodce poutníka stejně jako před třemi lety,” dodává. Bez přihlášení se však nedoporučuje vyrážet.

Zázemí v Madridu

Ubytování mladých bude zajištěno vikariáty III. a IV. v jihovýchodní části Madridu na 7-8 místech v různě velkých skupinách. Český program se bude konat v hale Pabellón de Convenciones de Casa de Campo na Avenido de Portugal. S praktickými problémy se bude možné obrátit na české organizátory v Českém národním centru na Calle de Pío Baroja u parku Del Retiro v Centro de Education Infantil y Primaria Escuelas Aguírre. Zde bude také zdravotnické centrum, které je poblíž nemocnice Hospital Infantil Universitario Niño Jesú. Zdravotníci upozorňují, aby účastníci nepodcenili slunce. “Zejména je nutné mít pokrývku hlavy a dodržovat pitný režim. Na ulicích jsou k dipozici zdroje pitné vody. Lze však použít pouze ty, které mají kohoutek. Volně tekoucí voda  pitná není,” zdůrazňuje P. Zatloukal.

Český program v Madridu a médiích

S českou výpravou míří do Madridu pět biskupů: arcibiskupové Dominik Duka z Prahy a Jan Graubner z Olomouce a biskupové František Václav Lobkowicz z Ostravy, František Radkovský z Plzně a Pavel Posád z Českých Budějovic, který na poslední chvíli nahradí v roli katechety zraněného biskupa Karla Herbsta. České katecheze 16., 17., 18. a 19.8. od 9:00 povedou v hale Pabellón de Convenciones arcibiskup Graubner a biskupové Radkovský a Posád.

V rámci Kulturního festivalu bude Česká republika zastoupena výstavou Jindřicha Štreita “La Puerta de la Esperanza” (Brána naděje) na Avenida de Ciudad de Barcelona 162, v sídle městského úřadu okrsku Retiro poblíž místa pobytu jedné z českých skupin. Na prostranství před kostelem Santa Barbara bude také vystupovat hudební a taneční soubor Dúbrava z Valašských Klobouk s představením “Návrat ke kořenům”.

Televize Noe a Radio Proglas budou vysílat pravdelné reportáže a v závislosti na vatikánské televizi CTV i přímé vstupy a přenosy. Speciální program najdete na www.tvnoe.cz a www.proglas.cz. Vigilii z letiště Cuatro Vientos 20.8. od 20.30 bude vysílat v komentovaném přenosu také Česká televize na programu ČT 2. “Důležitým zdrojem přímého zpravodajství z Madridu budou on-line reportáže na facebooku, twitteru a signaly.cz, které bude pokrývat náš tým,” uvádí P. Zatloukal.

Co s sebou?

Každý účastník musí bezpodmínečně mít cestovní doklady, cestovní pojištění a přiměřené finanční prostředky. Kvůli přespání na letišti Cuatro Vientos je nutné mít s sebou lehký spacák nebo jinou přikrývku a karimatku. “Vzal bych si spíše lehčí přikrývku, protože teploty v noci jsou v Madridu stále docela vysoké,” doporučuje P. Zatloukal. Česká ambasáda v Madridu doporučuje nosit při sobě kopii dokladů a originál dobře uschovat. Jak v Madridu tak i v Barceloně posílí velvyslanectví po dobu konání Světových dní mláděže svůj personál.

Další dotazy můžete směřovat na P. Víta Zatloukala. Tiskovou mluvčí české výpravy  v Madridu bude po dobu konání Světových dní mládeže Anežka Hessová (kontakt bude zveřejněn).

Kdo přijede na Světové dny mládeže? Interaktivní mapa s počty účastníků  (údaje jsou přibližné).

Aktualizovaný program

Více na http://madrid2011.signaly.cz/ nebo http://www.madrid11.com/.

převzato z TS ČBK


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.