Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kutnohorská farnost oslavila svátek svého patrona sv. Jakuba


Datum:

Oslavy proběhly o víkendu 23. a 24. července.

Kutnohorská farnost oslavila svátek svého patrona sv. Jakuba

Vrcholem loňských oslav 600 let farnosti u sv. Jakuba v Kutné Hoře byl předposlední červencový víkend, kdy farnost slavila svátek svého patrona, svatého apoštola Jakuba. Na letošní rok sice podobně kulaté výročí nepřipadá, to však nebylo důvodem k vynechání svatojakubských oslav. Proběhly o víkendu 23. a 24. července.

Zahájení se ujal brněnský vokální soubor Societas Incognitorum, který na sobotní večer připravil koncert ze skladeb renesančních a barokních autorů. Soubor nabídl k poslechu díla zejména těch skladatelů, jejichž život souvisel s českým a moravským regionem a jejichž jména během času neprávem upadla v zapomnění.

Nedělní program oslavy začal slavnostní bohoslužbou, jíž předsedal Mons. Jan Vokál. Kutnou Horu navštívil od převzetí svého biskupského úřadu poprvé. Po mši svaté odpovídal na dotazy farníků v krátké besedě a s některými z nich se setkal také osobně při neformálním posezení, k němuž se podávala káva, víno, koláče a živá jazzová hudba.

Odpolední program byl zahájen Vodnickou pohádkou, svérázným představením divadelní společnosti Koňmo. Herci se svými loutkami pobavili nejen děti, ale i jejich rodiče, a přilákali pozornost řady kolemjdoucích. Po skončení pohádky na děti čekaly aktivity v samotném kostele sv. Jakuba. Prostřednictvím několika her si mohli nejmenší návštěvníci vyzkoušet, co všechno obnáší stavba takového chrámu, od plánů přes těžbu stavebního materiálu až k výzdobě před posvěcením. Venku hrála opět hudba a v prostorách arciděkanství měli lidé možnost zhlédnout výstavu mapující rekonstrukce kostela sv. Jakuba v polovině 20. století a v současnosti. Pozdní odpoledne bylo ve znamení přednášky a besedy s Jiřím Štouračem o jeho pěší pouti z Čech ke hrobu sv. Jakuba ve španělském Santiago de Compostela. Celá oslava byla zakončena společnou modlitbou nešpor a požehnáním ve farním kostele sv. Jakuba.

Na přípravách a průběhu oslavy se podílela velká řada dobrovolníků z farnosti, akci podpořilo město Kutná Hora a také řada místních médií. Kromě radosti pro nás z této spolupráce vychází naděje, že se z Oslavy sv. Jakuba stane tradice. Největší dík však míří úplně nejvýš, k Tomu, který nám žehná a jehož prostřednictvím můžeme tvořit společenství.

Kateřina Telecká


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.