Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Římskokatolická církev si připomíná svatého Dominika, zakladatele a patrona řádu dominikánů


Datum:

Jako patron dominikánů, ale i krejčích, astronomů, vědců a Boloně je uctíván svatý Dominik, jehož památku slaví římskokatolická církev 8. srpna.

Římskokatolická církev si připomíná svatého Dominika, zakladatele a patrona řádu dominikánů

Je vzýván proti krupobití a horečce a zobrazován jako kazatel v dominikánském rouchu, s knihou, lilií, křížem, růžencem, kamenem a nejčastěji s černobílým psem, který drží v tlamě hořící pochodeň. Podle legendy se totiž jeho matce před jeho narozením zdál sen, že porodila psa, který pochodní zapálil svět.

Zakladatel Řádu bratří kazatelů, který později přijal jeho jméno - dominikáni, a významný kazatel se narodil mezi roky 1173 až 1175 ve vesnici Caleruega v severní Kastilii v rytířské rodině Guzmánů. Po dokončení studií byl vysvěcen na kněze a stal se kanovníkem kapituly v Osmě. Obrat v jeho životě způsobila mise proti kacířskému hnutí ve Francii, proti němuž papež Inocenc III. počátkem 13. století vyhlásil křížovou výpravu. Dominik, pověřený papežem přivést odpadlíky k jednotě s církví, se snažil spor řešit smírnou cestou.

V roce 1215 se usadil ve francouzském Toulouse a začal uskutečňovat svou dlouholetou myšlenku na založení nového řádu. Papež jeho záměr o rok později schválil a dominikánská řehole, jež se vyznačuje chudobou a prací, měla brzy poté na 60 klášterů v různých zemích Evropy. Dominik zemřel 6. srpna 1221 v italské Boloni, kde byl také pochován. Za svatého byl prohlášen už v roce 1234.

Do Čech řád Dominikánů přišel kolem r. 1232 během vlády Přemysla Otakara I. Mezi významné české dominikány minulého století patřili Reginald Dacík, Metoděj Habáň a Silvestr Braito; před 2. svět. válkou vydávali mj. revui Na hlubinu. Dominikánem je i současný pražský arcibiskup Dominik Duka.

převzato z christnet.cz


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.