Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Před 100 lety se narodila neobvykle statečná řádová sestra Eliška Pretschnerová


Datum:

Narodila se 26. září 1911 v Nových Zámcích v Čechách.

Před 100 lety se narodila neobvykle statečná řádová sestra Eliška Pretschnerová

 
Řádová sestra Eliška Pretschnerová, od jejíhož narození uplyne 26. září 100 let, proslula během likvidačních akcích komunistické vlády proti katolické církvi neokázalou statečností.
 

Poté, co se dostala do hledáčku státní bezpečnosti, začala spolu s dalšími sestrami pomáhat mentálně postiženým a po uvolnění režimu v roce 1968 odjela do Říma, kde byla dlouhá léta generální představenou školských sester svatého Františka. Pretschnerová zemřela v květnu 1993 a v červnu 2001 zahájil tehdejší královéhradecký biskup Dominik Duka, který dnes stojí v čele pražského arcibiskupství, proces jejího blahořečení.

Pretschnerová se narodila v Nových Zámcích u Nymburka a při křtu dostala jméno Anna. Vyrůstala na samotě, protože její otec byl lesník. Vystudovala učitelský ústav Školských sester sv. Františka v Chrudimi a v roce 1932 složila řeholní sliby. Poté maturovala na reálném gymnáziu kongregace v Praze a byla přijata ke studiu fyziky a matematiky na Karlově univerzitě, které však mohla dokončit až po válce. Poté vyučovala až do jeho zrušení v roce 1948 na řádovém gymnáziu. V této době byla také pověřena výchovou novicek.

Spolu s jinými sestrami pak působila v nemocnicích a v sociálních ústavech. V roce 1954 byla jmenována provinciální představenou. Podílela na úpravě zámečku v Hoješíně na Chrudimsku, aby mohl sloužit jako pečovatelský dům pro sestry. V letech 1970 až 1983 byla generální představenou Kongregace Školských sester sv. Františka v Římě. Po návratu do Čech sloužila noční služby u nemocných sester v Charitním domově v Hoješíně, pracovala na zahradě a překládala články z cizojazyčných časopisů. Pohřbena byla ve Slatiňanech, kde dlouhá léta působila.

převzato z christnet.cz


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.