Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Evropské poutě biskupa Dominika Duky OP


Datum:

V průběhu měsíce dubna se diecézní biskup mons. Dominik Duka OP zúčastnil tří poutí, které mají vztah k našemu květnovému vstupu do Evropské unie.

Evropské poutě biskupa Dominika Duky OP

Ve dnech 16. - 21. dubna se pod záštitou Komise biskupských konferencí při EU konala pouť 25 zemí nové EU k hrobu sv. apoštola Jakuba Většího do Santiaga de Compostela. 24. dubna se otec biskup Dominik spolu s otcem arcibiskupem Karlem Otčenáškem zúčastnili svatovojtěšské pouti na Libici a v dalších dnech se v polském Hnězdně konala pouť k hrobu sv. Vojtěcha.

Význam těchto akcí otec biskup shrnuje v následujících postřezích:
"Uplynulé dny jsem strávil v místech, která připomínají zápas o evropské společenství národů a současně to byla příležitost poděkovat za novou naději, kterou je přijetí naší vlasti do Evropské unie. Komise biskupských konferencí při EU uspořádala pouť 25 zemí nové Evropské unie do Santiaga de Compostela ve Španělsku. Jednotlivé země byly zastoupeny delegáty biskupských konferencí, poslanci jednotlivých parlamentů, zástupci hnutí, jako i představitelé ekumeny. Českou delegaci tvořili biskupové František Lobkowicz a Dominik Duka, biskup Vladimír Volný ze Slezské luterské církve a Mgr. M. Horálek. Naši poslanci se pro hlasování v parlamentu nemohli pouti zúčastnit. Naše cesta vedla přes Madrid, Burgos, Leon, Ponferado k cíli, kterým je hrob sv. apoštola Jakuba Většího v katedrále v Compostele. Na vrcholu Gozo s více než 300 poutníky jsme mohli meditovat prorocká slova a výzvu sv. Otce Jana Pavla II.: "Celá Evropa nalezla sebe samu kolem památky sv. Jakuba v těch samých stoletích, v nichž se utvářela jako jednolitý a duchovně spojený kontinent." Proto i samotný Goethe bude tvrdit, že vědomí Evropy se zrodilo při pouti."

Dne 24. dubna se uskutečnila tradiční pouť do rodiště sv. Vojtěcha na Libici. Otec biskup Dominik zde spolu s otcem arcibiskupem Karlem Otčenáškem celebrovali slavnostní mši svatou. Poté se poutníci vydali k sousoší sv. Vojtěcha a Radima na Hradiště.

"Naše libická pouť v místě narození sv. Vojtěcha se pro mne skončila u hrobu sv. Vojtěcha v Hnězdně v Polsku. I zde vlála modrá vlajka Evropské unie s dvanácti hvězdami. Za přítomnosti velkého množství poutníků a hostí z míst, kde sv. Vojtěch působil, jsme si připomněli podíl sv. Vojtěcha na formování evropského kontinentu." sdělil otec biskup

V Hnězdně se při slavné pouti sešlo na 50 biskupů z Polska, Čech, Slovenska, Maďarska a Německa. V průvodu byly neseny ostatky sv. Vojtěcha, mši sv. pod širým nebem celebroval polský primas kardinál Glemp. Součástí slavnosti byl také obřad předávání misijních křížů těm, kteří, ve světle evangelia, odcházejí do různých míst světa.


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...