Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Černíkovice na Rychnovsku připravují oslavy 650. výročí


Datum:

Oslavy proběhnou 26. a 27. června 2004.

Černíkovice na Rychnovsku připravují oslavy 650. výročí

Jak uvedl starosta obce Václav Dušek, na oslavách, které  proběhnou 26. a 27. června 2004, bude i vystoupení Karla Vágnera a Jožky Černého v kulturním domě.  V této obci byl generálně opraven kostel Povýšení svatého kříže  nákladem 2 miliony 800 tisíc korun,  z čehož větší část byla ze sbírek a zhruba milionem korun se na jeho opravách podílely obce z farnosti - Černíkovice s místní částí Domašín, Třebešov a Byzhradec.

Významnou částkou přispěly výnosy benefičních koncertů, na jejichž organizaci se podílel starosta Černíkovic Václav Dušek a tehdejší generální ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek a na nichž vystoupili mj. Karel Gott, Lubomír Brabec, Aleš Bárta, Hana Zagorová, Štefan Margita, Karel Vágner, Petra Janů a Felix Slováček.

V dubnu 1997 bylo slavnostně pokřtěno cédéčko se záznamem benefičního koncertu Václava Hudečka, Lubomíra Brabce a Aleše Bárty 25. srpna 1996 ze skladeb Girolama Frescobaldiho, Georga Friedricha Händela a Sylvia Leopolda Weisse. Byli jsme tehdy při tom, a tak připojme z počítače, jak se tehdy generální ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek vyznal ze svého vztahu k Černíkovicím:

"První věc, to je chalupa, kterou máme v Černíkovicích 20 let. Mně bylo trošku líto, že je hrozně málo lidí, kteří pro malé obce a pro lidi, kteří žijí na malých vesnicích, něco dělají. V Praze je velký nadbytek kulturních akcí všeho druhu a po roce 1989 ještě větší než před ním. Nepamatuju se, že by do Černíkovic, relativně malé obce, přijel nějaký kumštýř zahrát. Druhá radost je, že tak velcí lidé a kumštýři, kteří vystupují na evropských pódiích, jako je Václav Hudeček, Luboš Brabec a Aleš Bárta, byli vůbec ochotni a naprosto zdarma - znovu opakuji naprosto zdarma - vystoupit. To nebyl žádný obchod typu "vy uděláte něco pro rádio, tak tady zahrajete zadarmo", vůbec ne. Druhá příjemná věc je - řekněme z přátelství a zcela zdarma - přijít zahrát kvůli baroknímu kostelíku, kterých je v České republice hodně. No a třetí příjemná věc, že sbírka, která je s tím spojena, se daří a že kostel, o který vlastně jde, bude příští rok opraven. To je završení smyslu celé té akce. Musím říct, že mě mile překvapili někteří mí přátelé, bohatí přátelé, kteří byli ochotni přispět poměrně velkými částkami, kupř. Karel Gott 10 tisíci korunami, šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dnešní hlavní dirigent České filharmonie Vladimír Válek stejnou částkou, Fideles Schlee, vydavatel Večerníku Praha, 6 tisíci korunami a takhle bych mohl pokračovat. Takže: Ta lidská duše není tak okoralá, jak se tvrdí, jenom je třeba, aby se našel vždycky někdo, kdo ty lidi o to požádá. A ti lidé kupodivu docela ochotně do toho jdou, ať už s nástrojem jako Václav Hudeček, nebo s peněženkou jako ti ostatní.“


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...