Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

O víkendu do Mariazell


Datum:

Následující víkend vyvrcholí projekt známý pod názvem Středoevropské katolické dny Poutí národů do štýrského poutního místa Mariazell.

O víkendu do Mariazell

Hlavním tématem Středoevropských katolických dnů je heslo "Kristus - naděje Evropy". Účastníky projektu jsou katoličtí křesťané osmi středoevropských zemí: Bosny a Hercegoviny, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. První fáze evropského setkání katolíků proběhla během loňského roku na národní úrovni ve všech zúčastněných zemích. U nás byly Středoevropské katolické dny zahájeny cyrilometodějskou poutí na Velehradě počátkem července 2003. Informace o připravovaném programu Pouti národů do Mariazell nabízíme uvnitř zprávy.

Praha/ Mariazell:Řada z očekávaných 100 tisíc poutníků přijede do Mariazell již v pátek 21.5. Ve 20.00 hodin začne v místní bazilice zahajovací slavnost mládeže, jejíž organizace byla svěřena České republice.

Do přípravy je za českou stranu zapojeno 119 účinkujících. Setkání mladých doprovodí hudební skupina z Brna pod vedením Štěpána Policera. Dále vystoupí děvčata z brněnského biskupského gymnázia a slovenská dramatická skupina ATak.
 

Modlitební večer v bazilice bude rozdělen do několika částí. Po uvítání a představení národů bude následovat svědectví ze života mladých lidí z různých zemích. Na závěr se uskuteční adorace s eucharistickým průvodem.
 

Následná "modlitební noc v bazilice" začíná ve 22.30 hodin a potrvá až do 6.30 hodin následujícího dne.

V sobotu 22.5. začínají v 6.30 hodin v bazilice ranní chvály. Následovat bude procesí se sochou Panny Marie do poutního areálu, kde od 8.00 hodin začne uvítací slavnost.
 

Nejdůležitějším bodem programu bude poutní mše od 11.00 do 13.00 hodin. Hlavním celebrantem bude státní sekretář Svatého stolce kardinál Angelo Sodano. Po mši bude následovat procesí v poutním areálu zhruba do 13.45 hodin a teplý oběd pro všechny poutníky.

Kolem 50 pracovních skupin (workshopů) pro mládež bude v Mariazell připraveno od 15.00 do 17.00 hodin. Kromě řady přednášek se uskuteční například modlitba s bratry z komunity v Taizé, představení muzikálu Ave Eva, malování na trička, netradiční sporty či pletení růženců.
 

Večer od 19.00 hodin bude patřit slavnosti mladých, tentokrát na hlavním pódiu. Každý národ bude mít čtvrthodinový vstup. Za Českou republiku vystoupí skupina ze Štípy od Zlína s pantomimou o lidské svobodě, na závěr pak chorvatská rocková kapela Fides.

Pouť národů bude zakončena v neděli 23.5. mší od 11.00 hodin, jejímž hlavním celebrantem bude vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn.
 

podle informací Tiskového střediska České biskupské konference

Hradec Králové/ St. Pölten: Z České republiky je přihlášeno na 2000 poutníků, tj. 320 autobusů, z toho 34 autobusů přímo z Královéhradecké diecéze. Někteří se také účastní pěší, případně cyklistické pouti.
Pracovníci Biskupství královéhradeckého navštíví už v pátek, v předvečer pouti rakouské město St. Pölten, které je naším partnerský diecézním městem. Zde budou mít příležitost prohlédnout si barokní část města, katedrálu apod.. Také se zúčastní společné modlitby večerních chval. Poté se v Domě sv. Hippolyta setkají se svými rakouskými kolegy.


Pastorační a informační centrum Biskupství královéhradeckého


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...