Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Pardubicích byla zahájena výstava Vzkříšení obrazů


Datum:

V úterý 20. prosince proběhla v prostorách pardubického zámku vernisáž výstavy nazvané Vzkříšení obrazů – Křížová cesta na Orlici (nahlédnutí do práce restaurátora).

V Pardubicích byla zahájena výstava Vzkříšení obrazů

Expozice představuje unikátní křížovou cestu, která je součástí inventáře kostela na Orlici, dnes místní části města Letohrad. Jde o památku, která byla doposud opomíjena, ač její význam přesahuje rámec celého regionu. Autorem obrazů je uznávaný vídeňský malíř, rodák ze Dvora Králové nad Labem, Johann Wenzel Bergl. Soubor obrazů z Orlice patří mezi tři jeho stěžejní práce se stejnou tématikou, které vytvořil pro rodné východní Čechy a ukazuje nám J. W. Bergla v dosud neprávem opomíjené roli autora závěsných obrazů, ojedinělých svou expresivitou a nadčasovostí. Proto instalaci ve Východočeské galerii v Pardubicích doplňují reprezentativní ukázky ze souborů vytvořených pro Dvůr Králové nad Labem a Opočno i cenné exponáty ze sbírek východočeského muzea v Pardubicích.

Základem expozice je ucelený soubor všech 14 obrazů „Zastavení“. Obrazy byly z důvodu zcela katastrofálního stavu před několika lety svěšeny ze stěn kostela a uloženy v depozitáři. Jejich stav, byl hlavním důvodem nedestruktivního restaurátorského průzkumu, který provedli restaurátoři, ak. malíři Šárka a Petr Bergerovi v roce 2010 v rámci grantu Pardubického kraje. Byl to první krok, vedoucí snad k úplné rehabilitaci tohoto významného cyklu.

Odborná i laická veřejnost tak bude mít ojedinělou možnost seznámit se s výjimečným výtvarným počinem J. W. Bergla, žáka významného rakouského barokního malíře Paula Trogera a současníka (a přítele) dalšího vysoce oceňovaného pozdně barokního mistra Franze Antona Maulbertsche. Výstava potrvá do 9. dubna 2012. 

 

Východočeská galerie v Pardubicích


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.