Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

O „neskutečných“ farářích


Datum:

Setkání tří kněží s návštěvníky adventní výstavy "S vůní vanilky"

O „neskutečných“ farářích

Otevřít se lidem a pozvat je blíž k sobě, o to se snaží Oblastní charita Polička od svého vzniku. Aby to pro nové hosty bylo snazší, připravuje pro ně programy, o kterých se domnívá, že by je mohly zaujmout. Jedním z osvědčených se stala adventní výstava S vůní vanilky.

„Každý rok přemýšlíme, čím bychom výstavu udělali zajímavou, aby lidé měli chuť přijít,“ řekla vedoucí pořadatelského střediska AC dílen a Denního stacionáře Lenka Pešoutová. „Těší nás bohatá návštěvnost i úspěšně se rozvíjející spolupráce s kněžími,“ dodala. Povídání o papírových betlémech a promítání o Betlému skutečném se hostům líbilo hodně. Duchovní zaujali výkladem i svým vzhledem, protože se pro tuto výjimečnou příležitost oblékli do klerik, což vyvolávalo někdy úsměvné reakce. „Myslíš, že je skutečnej?“ zazněl šeptem rozhovor dvou studentů středních škol při opouštění místnosti s betlémy. Oblečení, tak výrazně odlišné od civilního, a zřejmě i mladý věk duchovních, v mladících patrně vzbudily podezření, že jde o herce. Před rokem zase malý chlapeček uchváceně vydechl: „Černokněžník.“ Ale i s takovými poznámkami, a možná právě s takovými, se dá dobře pracovat. Pan farář Stanislav Tomíček na černokněžníka reagoval laskavým vysvětlením, kterému nejen chlapeček, ale všichni přítomní zaujatě naslouchali. I otec Miloslav Brhel díky poznámce mohl vydat svědectví, které studenty jistě zaskočilo, totiž, že v dnešní době stále existují muži, kteří se touto cestou povolání vydávají. Velký vklad do výstavy vnesl evangelický farář Lukáš Pešout, nositel myšlenky programu a tvůrce videoprojekcí.

Všem třem pánům farářům děkujeme, že se rozhodli s Charitou spolupracovat a i prostřednictvím výše uvedených malých nedorozumění budovat ve společnosti vědomí o existenci, úloze a působení kněžích. Z tohoto pohledu jsou pro nás Miloslav Brhel, Lukáš Pešout a Stanislav Tomíček skutečně krásně „neskuteční“.

 

Štěpánka Dvořáková,

Oblastní charita Polička


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.