Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Domácí hospicová péče v Hořicích se rozvíjí


Datum:

7. března navštívil v rámci pravidelné vizitace farnost v Hořicích královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál.

Domácí hospicová péče v Hořicích se rozvíjí

Mimo obvyklý program vizitační cesty navštívil společně s MUDr. Marii Svatošovou, neúnavnou propagátorkou hospicové péče, Centrum domácí hospicové péče, které provozuje Hospicové občanské sdružení Duha v Hořicích.

Třetím rokem se každou středu v hospici schází modlitební společenství lidí, kteří věrně dojíždějí z okolních měst. Toto bratrské společenství se zrodilo s potřebou změny v přístupu k umírajícím pacientům a tvoří jakýsi pilíř domácí hospicové péče. Na začátku byla touha každého z členů pomáhat rodinám, které se rozhodnou pečovat o svého blízkého v jeho přirozeném prostředí. Také osobní zkušenosti se snahou prosadit uzákonění eutanázie, vedla k jednotě a k radikální lásce ke každému člověku.

Právě jednota, společná modlitba a meditace z Písma dávají členům sdružení elán a sílu překovávat celou řadu překážek. „Prostory Centra domácí hospicové péče bylo potřeba v době vzniku rekonstruovat tak, aby je bylo možné zaregistrovat jako nestátní zdravotnické zařízení. Vzpomínám si, že nám v počátku chybělo 30 000 Kč na zaplacení vykonaných zednických prací. V poslední den splatnosti faktury přišla přesně tato částka od anonymního dárce na hospicový účet. A takových podobných zázraků jsme zažili více,“ vypráví jedna z členek sdružení.

Otec biskup Jan ocenil především vytrvalost v provozování hospicové služby, kterou nefi nancují zdravotní pojišťovny, a důvěru v dobré lidi, kteří jsou sponzory Hospicového občanského sdružení Duha, a díky nimž se Domácí hospicová péče postupně rozšiřuje do okolních měst a obcí. Také si prohlédl zdravotnické pomůcky, polohovací lůžka, kyslíkové přístroje a lineární dávkovače k léčbě bolesti, bez kterých by nebyla péče doma vůbec možná. V současné době hledá sdružení fi nance na plat druhé zdravotní sestry, a proto uvítá jakékoliv trvalé dárce, kteří by mohli zasílat pravidelnou minimální měsíční částku na č. účtu: 229308919/0300.

Na závěr návštěvy se otec biskup pomodlil se členy modlitebního společenství nešpory. Modlitební společenství okolo hořického hospice má trvalou zkušenost s tím, že hledáme-li nejprve Boží království a jeho spravedlnost, vše ostatní nám bude přidáno (srov. Mt 6,33).

 

Jana Sieberová,

vedoucí a vrchní sestra


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.