Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Před 15 lety navštívil Hradec Králové Jan Pavel II.


Datum:

Na 26. dubna 2012 připadá 15. výročí, kdy do východočeské metropole zavítal Svatý otec Jan Pavel II., nyní již blahoslavený.

Před 15 lety navštívil Hradec Králové Jan Pavel II.

 

Jeho cesta do ČR v roce 1997 se nesla ve znamení 1000. výročí od smrti sv. Vojtěcha. Papež do Hradce Králové zamířil jednak jako do rodné diecéze tohoto světce a jednak, aby se setkal se svým osobním přitelem biskupem Karlem Otčenáškem. Celebroval zde mši svatou pro mládež, uctil památku sv. Vojtěcha a požehnal tehdy nově zřízené pastorační středisko - Nové Adalbertinum. Velké náměstí v Hradci Králové zaplnilo více než 40 000 převážně mladých lidí. Jan Pavel II. se k nim v promluvě obrátil těmito slovy:
"Svatý Vojtěch byl vášnivým služebníkem církve. Buďte jimi i vy! Církev vás potřebuje! Po čtyřicetileté snaze ji umlčet ona u vás prožívá obdivuhodný vzestup, i když má své těžkosti. Počítá s energií vašeho mládí, s vaší inteligencí a nadšením. Důvěřujte církvi,
tak jako ona důvěřuje vám!"
"Tento muž už starý dovedl oslovit mládež tak, že jsme se všichni cítili dobře. Svým mladistvým charismatem ukázal, že člověk není nikdy starý, když v něm pulsuje Boží duch," vzpomíná generální vikář královéhradecké diecéze Mons. Josef Socha a pokračuje: "Takovým trvalým dědictvím města myslím zůstává, že jsme v přípravě na tuto návštěvu a v jejím prožívání zakoušeli, že všichni - armáda, policie, lékaři, vedení města atd. - tvoříme jednu rodinu. Na tu chvíli, kdy jsme se semkli kolem papeže, jsme zapomněli na věci, které nás rozdělují, prolomily se mnohé bariéry a lidé si - aspoň doufám - víc uvědomili, že je třeba zanechat žabomyších válek a že jsou ve světě důležitější věci, pro které je třeba žít."


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.