Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Probíhá příprava na Noc kostelů 2012


Datum:

Třetím rokem se královéhradecká diecéze připojuje k Noci kostelů, která má všem zájemcům přiblížit poslání i umělecké bohatství kostelů a také život církve.

Probíhá příprava na Noc kostelů 2012

 

To vše mimo rámec pravidelných bohoslužeb či obvyklého turistického zpřístupnění. Akce proběhne v pátek 1. června 2012 a zapojují se do ní římskokatolické farnosti i sbory a společenství dalších církví.

Diecézním koordinátor Noci kostelů P. Karel Moravec k přípravám letošního ročníku poznamenal: "Rozmanitost nabídky poskytuje mnoho možností, jak citlivě přiblížit křesťanství, církev, víru – a každý si může sám zvolit, do jaké míry se přiblíží. Smyslem je oslovit, nabízet, ale nevnucovat, a tímto způsobem zprostředkovat návštěvníkům pozitivní zkušenost v souvislosti s církví."
 
Noc kostelů se poprvé konala v roce 2005 ve Vídni (Lange Nacht der Kirchen), později se rozšířila na další místa, v ČR nejprve do brněnské diecéze. Letos Noc kostelů jako motto provází citát sv. Pavla z 1. listu Soluňanům (5,5): "Vy všichni jste děti světla. Nám nevládne noc ani temnota."
 
Zájem o pořádání akce v královéhradecké diecézi jednoznačně stoupá. V roce 2010 bylo přihlášeno 40 kostelů, v roce 2011 131 kostelů, letos je již zapsáno 183 kostelů a další se stále hlásí. Program je čistě v režii farností a sborů a postupně se objevuje na webu www.nockostelu.cz. Termín Noci kostelů tentokrát připadá přesně na Den dětí, a tak mají mnohé farnosti program upravený i pro děti.
 
Z dosud známého programu lze např. nabídnout návštěvu nenápadných kostelíků Pocidliní - v Kratonohách, Lovčicích a Staré Vodě, kam se obvykle lidé nedostanou. Otevře se první působiště P. Josefa Toufara - kostel sv. Víta v Zahrádce na Humpolecku, stojící na břehu nádrže Švihov (Želivka). Bohatý kulturní program připravuje v kostele sv. Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem zdejší Domov sv. Josefa.
 

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.