Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výročí vyhlazení Lidic si připomenou také v Pecce


Datum:

Památku mimořádného, čestného a statečného muže, posledního lidického faráře, rodáka z východočeské Pecky, P. Josefa Štemberky

Výročí vyhlazení Lidic si připomenou také v Pecce

můžete uctít při slavnostní mši svaté celebrované pomocným biskupem Mons. Josefem Kajnekem. V den 70. výročí lidického masakru, 10. 6., začíná v 16.00 hod. v kostele sv. Bartoloměje v Pecce mše svatá. Po ní se u pamětní desky uskuteční vzpomínkový program zakončený recitací Dany Rejmanové s hudebním doprovodem.

P. Josef Štemberka se narodil 2. 2. 1869 v Pecce na Jičínsku. Studoval na semináři v Hradci Králové a tam byl 25. 7. 1894 vysvěcen na kněze. Působil na různých místech a jeho posledním místem byly Lidice. Sloužil tam 33 let a 10. 6. 1942 byl spolu se 173 muži popraven gestapem. Při vyhlazení Lidic byl rovněž zničen farní kostel sv. Martina. Kříž, který stojí nad společným hrobem lidických mužů, kde je také pohřben páter Josef Štemberka, dal postavit z vysokého modřínu tehdejší děkan v Kladně Josef Klouček.

Dne 10. 6. 1949 byl slavnostně odhalen a vysvěcen P. Štemberkovi pomník u zdi kostela sv. Bartoloměje v Pecce. Pamětní deska na Štemberkově vile – dnešním zdravotním středisku – byla zavěšena 9. června 1991.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.