Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nová příležitost pro zájemce o dobrovolnickou pomoc seniorům


Datum:

Dobrovolnická agentura při diecézní charitě nově navázala spolupráci s Domovem důchodců na Novém Hradci Králové v oblasti dobrovolnictví.

Nová příležitost pro zájemce o dobrovolnickou pomoc seniorům

V Domově se dobrovolníkům nabízí prostor pro volnočasové činnosti se seniory, kteří často trpí nedostatkem sociálních kontaktů a aktivity.
 
„V Domově důchodců se naskýtá možnost zapojit větší počet dobrovolníků, kteří budou seniorům dělat společnost v podobě vycházek, rozhovorů, čtení nebo hraní společenských her. Z řad veřejnosti se nám zatím přihlásilo 6 kandidátů o dobrovolnictví v tomto zařízení a očekáváme jejich nárůst,“ upřesňuje koordinátorka dobrovolníků Mgr. Tereza Štaudová.
 
Dobrovolníci budou do Domova docházet v rámci programu Gabriel, který agentura dále realizuje také v zařízení pro zdravotně postižené Daneta a v Domově V Podzámčí v Chlumci nad Cidlinou. „Nová spolupráce nás těší a věřím, že dobrovolníci budou pro Domov přínosem v podobě zkvalitnění života jeho klientů a usnadnění práce personálu. Aktuálně je naším cílem integrovat do zařízení 10 dlouhodobých dobrovolníků,“ dodává Mgr. Zuzana Radoňová z Dobrovolnické agentury. Na zájemce o dobrovolnictví nejsou kladeny výrazné nároky, hlavním předpokladem je zájem a nadšení, kladný vztah k lidem a odpovědný přístup. Vítány jsou pak různé dovednosti, například výtvarné nebo hudební, které dobrovolník může uplatnit při aktivitách s klienty.

Na nové dobrovolníky čekají také obyvatelé Domova V Podzámčí, který, jak poznamenává Mgr. Zuzana Radoňová, „nabízí přátelské prostředí, možnost seberealizace a podporu pracovního týmu. Aktivity v rámci sociálních služeb pro seniory se dobrovolníkům vrátí v podobě příjemně a užitečně strávených chvil, osobního rozvoje a nových kontaktů.“

Agentura se dále zaměřuje na dobrovolnickou práci s imigranty a s dětmi a mládeží. Dobrovolníkům poskytuje proškolení, pojištění a další potřebný servis. Nabízí průběžné doprovázení nebo zprostředkování dobrovolnické služby v Charitě i v dalších organizacích, do kterých dobrovolníky vysílá. Kromě výše jmenovaných organizací spolupracuje dále s Oblastní charitou Hradec Králové, Občanským sdružením Salinger a Občanským sdružením Podzámčí z Chlumce nad Cidlinou. Do dobrovolnických programů se dosud zapojilo celkem 43 dobrovolníků.

Dobrovolnická agentura při Diecézní charitě Hradec Králové působí v rámci projektu Královéhradeckého kraje „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II“. Projekt je financován z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Více informací najdete také na www.hk.caritas.cz.
 


Jana Karasová
propagace a tisk
Diecézní charita Hradec Králové
tel.: 495 063 135
e-mail: jana.karasova [at] hk.caritas.cz (jana[dot]karasova[at]hk[dot]caritas[dot]cz)jana.karasova [at] hk.caritas.cz (
)
web: www.hk.caritas.cz


 


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.