Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Sdělení ke změnám v dohledu nad farnostmi


Datum:

Biskupství královéhradecké zavedlo od 1. 6. 2012 novou směrnici (1/2012 NRG) upravující dohled nad podřízenými církevními právnickými osobami (CPO).

Sdělení ke změnám v dohledu nad farnostmi

Směrnice se opírá o nařízení České biskupské konference (ČBK) z roku 2001, schválené Apoštolským stolcem, a o doporučení ČBK z roku 2012.

Byť nová norma znamená pro farnosti a další biskupství podřízené CPO užší mantinely pro samostatné rozhodování, přináší těmto CPO vyšší stupeň ochrany. Zvláště v současné situaci komplikované a zpřísňující se legislativy, daňové politiky či dotační problematiky a též v souvislosti s předpokládanými majetkovými změnami je nová podoba kontroly podřízených CPO přínosná. Opatření si klade za cíl pomoci (odborným poradenstvím, přenesením zodpovědnosti, dvoustupňovým schvalováním, ...) farnostem a dalším CPO, které nemají možnost samy uskutečňovat své hospodaření tak, aby splňovalo všechna přísná kritéria. Nová směrnice např. zavádí povinnost (resp. zpřísňuje limity) pro podřízené CPO předložit biskupství ke schválení nájemní smlouvy k nemovitostem, movitým věcem, dále úkony zatěžující majetek (např. dotace a výběrová řízení), smlouvy o půjčkách či účast v jiných subjektech. Biskupství královéhradecké již mělo možnost tento mechanismus využít ve prospěch farností (např. u výběrového řízení na zhotovitele opravy interiéru chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, kdy biskupství uložilo farnosti následnou kontrolu a pomohlo jí vícestupňovým dohledem zvládnout komplexitu daného řízení). Uvedená směrnice tak v praxi slouží k zachování dobrého jména církve v hospodářských záležitostech.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.