Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výročí vyhlazení Lidic si připomněli také v Pecce


Datum:

Slavnostní bohoslužba obětovaná za P. Josefa Štemberka, posledního lidického faráře, byla sloužena 10. června v Pecce.

Výročí vyhlazení Lidic si připomněli také v Pecce

V neděli 10. června v den 70. výročí vypálení Lidic se v kostele sv. Bartoloměje na Pecce konala slavnostní bohoslužba obětovaná za P. Josefa Štemberku, posledního lidického faráře.

Ani nepřízeň počasí neodradila zhruba stovku věřících z Pecky, blízkého i vzdálenějšího okolí od návštěvy mše svaté. Hlavním celebrantem byl královéhradecký pomocný biskup Mons. Josef Kajnek. Kromě zdejšího administrátora P. Dariusze Robaka se jí zúčastnili duchovní z Lázní Bělohradu, Studence, Dvora Králové a Vysokého Veselí. Po eucharistickém průvodu Božího Těla se v kostele uskutečnil vzpomínkový program spojený s recitací Dany Rejmanové. „Vybrala jsem pasáže z knihy Františka Křeliny „Každý své břímě“. Neznám jiného spisovatele, který by lidickou tragedii uchopil podobně živě, citlivě a zároveň poeticky,“ odůvodnila svoji volbu. K recitacím se vrátila po několikaleté přestávce a především k obětem druhé světové války pociťuje velkou míru vděčnosti a pravidelně se zúčastňuje pietních aktů spojených s druhou světovou válkou. „P. Josef Štemberka je pro mě významná osobnost, jeho hrdinský čin obětovat svůj život za farníky, se kterými žil, je příkladem radikality pravdivě žitého evangelium. Dal nám příklad, že stojí za to obětovat se, stojí za to udělat něco dobrého, jeho život je pro mě povzbuzením a zároveň výzvou,“ zamyslel se nad odkazem lidického faráře P. Dariusz Robak. P. Josef Štemberka se narodil 2. února 1869 v Pecce na Jičínsku. Studoval na semináři v Hradci Králové a tam byl 25. července 1894 vysvěcen na kněze. Působil na různých místech především ve středních Čechách. Poslední farností před odchodem na odpočinek byly právě Lidice. Sloužil zde 33 let a osudného 10. června 1942 byl společně s místními muži popraven gestapem. Otázkou pro historiky nadále zůstává pravdivost informace, že mu byl nacisty nabídnut volný odchod. Někteří se kloní k verzi, že se daná skutečnost nedá jednoznačně prokázat, jiní ji naopak pokládají za možnou. Důvodů k nabízenému odchodu bylo několik, od ohledů na jeho kněžský stav po ohledy na jeho relativně vysoký věk (73 let).

Při vyhlazení Lidic byl rovněž zničen farní kostel sv. Martina. Kříž, který stojí nad společným hrobem lidických mužů, kde je také pohřben páter Josef Štemberka, dal postavit z vysokého modřínu tehdejší děkan v Kladně Josef Klouček. Na Pecce připomínají P. Štemberku dvě místa - pomník u zdi kostela sv. Bartoloměje a pamětní deska na Štemberkově vile – dnešním zdravotním středisku.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.