Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Na Svatovavřineckou pouť na Sněžku můžete vyrazit z Pece i Špindlerova Mlýna


Datum:

V pátek 10. srpna se uskuteční tradiční Svatovavřinecká pouť na Sněžku.

Na Svatovavřineckou pouť na Sněžku můžete vyrazit z Pece i Špindlerova Mlýna

Sraz účastníků pouti bude v 7.45 hodin na parkovišti U kapličky v Peci pod Sněžkou. V 8.00 hodin budou shromáždění poutníci vycházet. Neměl by mezi nimi chybět ani prezident České republiky Václav Klaus. Procesí z české i polské strany by se měla setkat zhruba v 10.30 u Slezské boudy. Odtud je čeká závěrečný výstup na vrchol, kde bude od 12.00 hodin sloužena mše svatá. Hlavním celebrantem bude královéhradecký sídelní biskup Mons. Jan Vokál. Ti poutníci, kteří si na výstup netroufají, mohou využít lanovku z Pece na Růžovou horu a poté stoupat na Sněžku zhruba 2,5 kilometru po turistické značce.

Jinou variantu putování připravila národní kancelář Papežských misijních děl ze Špindlerova Mlýna. Poutníci budou vycházet v 7.00 hodin od kostela sv. Petra ze Špindlerova Mlýna přes Dřevařskou cestu ke kapličce sv. Františka u Erlebachovy boudy, kde se k nim mohou připojit další poutníci v 8.40 hodin. Linkový autobus z autobusového nádraží ve Špindlerově Mlýně jede v 8.30 hodin. Po příjezdu na zastávku Špindlerova bouda bude skupina pokračovat již společně po turistické trase na Sněžku.

Historie poutí sahá až do 17. století, kdy byla zbudována kaple zasvěcená sv. Vavřinci právě na vrcholu Sněžky. Tradice byla znovu obnovena na počátku devadesátých let. Každoročně se zde setkávají poutníci z obou stran Čech i Polska ke společným oslavám. Svatý Vavřinec je patronem nejen knihovníků, kuchařů, pivovarníků, pradlen a dalších řemesel, ale též patronem Krkonoš a chudých lidí. Sám měl chudé ve veliké úctě a oni se k němu během staletí často s důvěrou obraceli o pomoc. Vzhledem k tomu, že tento patron je velmi blízký přímluvce i Papežských misijních děl, která letos slaví 100 let trvání v našich zemích, a jejichž národní kancelář se nalézá přibližně 12 km od Sněžky, je sv. Vavřinec od letošního roku uctíván jako jejich ochránce, pomocník a patron. Účastníci mše svaté se mohou těšit na malý dárek, který pro ně u příležitosti výročí 100 let PMD připravila národní kancelář.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.