Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

PhDr. Jiřina Prekopová v Hradci Králové


Datum:

Knihkupectví U katedrály ve spolupráci s DTI a Katedrou kulturních a náboženských studii PdF UHK organizují návštěvu dr. Prekopové.

PhDr. Jiřina Prekopová v Hradci Králové

Karmelitánské nakladatelství – Knihkupectví U katedrály ve spolupráci s Diecézním teologickým institutem Biskupství královéhradeckého a Katedrou kulturních a náboženských studii PdF UHK organizují návštěvu dr. Prekopové v Hradci Králové.

úterý 9. října 2012 bude od 16 hodin autogramiáda v Knihkupectví U katedrály a v 17 hodin ve Velkém sále Nového Adalbe rtina přednáška „Škola lásky v rodině“ (obě místa jsou na Velkém náměstí). Přijměte pozvání na setkání s touto výjimečnou osobností. 

"Od chvíle, kdy jsem pochopila smysl svého bytí a předsevzala si pomoci lásce v rodinách, jsem hledala jen vhodné metody. Hledala jsem psychoterapii, která pomůže naplnit zázrak lásky. A tak jsem objevila terapii pevného objetí, kterou jsem převzala od americké dětské psychiatričky Marthy Welchové.“. (Citace  z knihy J. Prekopové Nese mě řeka lásky.)

Jiřina Prekopová (nar. 1929 v Prostějově) vystudovala psychologii v Olomouci, ale kvůli svým protikomunistickým názorům nesměla v oboru pracovat. Proto ke konci padesátých letech odešla do Sudet, kde tři roky učila na škole a v podstatě provozovala poradenskou činnost v terénu. I přesto, že jí bylo působení ve škole zakázáno, zde zůstala a živila se prací v zemědělství. Onemocněla tyfem a téměř zemřela - "Tehdy jsem zažila skutečný obrat. Pochopila jsem, že vzlety mého já nejsou navenek, že se uskutečňují uvnitř. V nejhlubším nitru duše jsem rozeznala svůj životní úkol. A najednou mi připadalo, jako bych o něm věděla už dávno."  Vrátila se domů k rodičům a pracovala na různých místech s psychologií naprosto nesouvisejících. Se svým manželem, jenž byl jako politický vězeň patnáct let ve vězení - v roce 1970 opustila Českou republiku a dostala se do západního Německa. První místo jako psycholožka dostala v Německu v domě pro postižené lidi, poté pracovala s autisty v diagnostickém a terapeutickém centru ve švábském Albu. Mnoho let působila na dětské klinice Olgahospital ve Stuttgartu. Během své práce s autismem se setkala s myšlenkou pevného objetí vypracovanou původně pro autistické děti americkou psycholožkou Marthou Welch (tzv. Holding therapy). Čerpala také z vědeckých poznatků etologa Niko Tinbergena, nositele Nobelovy ceny, a z práce Berta Hellingera v oblasti rodinných systémů a konstelací. Metodu pevného objetí tak rozvinula vlastní cestou - pevné objetí se stalo prostředkem obnovy lásky v rodině.

Jiřina Prekopová napsala řadu odborných článků a knih, z nichž některé jsou přeloženy do 17 jazyků a staly se bestsellery. Myšlenku pevného objetí rozšiřuje po celém světě formou přednášek, seminářů a kursů. Instituty a vzdělávací centra Jiřiny Prekopové byly založeny v Německu, v  Čechách, na Slovensku, v Rakousku, ve Španělsku, v Řecku, v Itálii, v Mexiku, ve Venezuele a v Brazílii.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.