Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Koncerty, workshopy, přednášky, moderní umění… To vše nabízí setkání mladých


Datum:

Tisíce mladých lidí proudí od úterního dopoledne do Žďáru nad Sázavou užít si nabitý kulturní, duchovní i sportovní program Celostátního setkání mládeže.

Koncerty, workshopy, přednášky, moderní umění… To vše nabízí setkání mladých

Na akci se vystřídá více než 80 osobností s přednáškami a workshopy, zahraje 10 kapel, nechybí ani nabídka sportů, výtvarných dílen a bohatý duchovní program. „Chtěl bych jít na přednášku s názvem Peníze a co dál. Rád bych věděl, jak k tomuto tématu z křesťanského hlediska přistupovat,“ přemýšlí šestadvacetiletý účastník setkání Antonín Šimek. „Hodně mě zajímá přednáška o společném bydlení před svatbou,“ říká zase sedmnáctiletá Anna Ambrozková.

O stále aktuálním tématu, jak odpovídat na výtky nevěřících, které směřují ke starým chybám církve, pohovoří Miroslav Herold, vysokoškolský kaplan v Brně. Zájem vzbuzuje také přednáška Libora Všetuly o tom, zda, a popřípadě kde se dají nalézt stopy Boží na Youtube a internetu obecně. „Učím sice dlouho, ale vždycky mám trému, tedy i tentokrát,“ přiznává profesor Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Lubomír Mlčoch, „zejména proto, že sociální nauka církve není příliš známá.“ Právě o ní a jejím spojení s civilizační krizí bude jeho středeční přednáška pro mladé. 

Účastníky setkání svými schopnostmi a zkušenostmi obohatí dospělí i sami mladí. Z multižánrového kulturního programu si mohou vybrat například koncert světoznámého českého houslisty Josefa Špačka, teprve pětadvacetiletého koncertního mistra České filharmonie. Kulturní zpestření připravuje také samotná žďárská mládež. Ve čtvrtek vystoupí s moderním zpracováním biblického muzikálu Gedeon, do kterého se zapojí na 60 aktérů. „V dnešní době je plno chvil, kdy se člověk rozhoduje. Když dostane odpověď, měl by za tím jít a dotáhnout to do konce, jako Gedeon,“ objasňuje poselství muzikálu jeho hlavní protagonista a student Biskupského gymnázia ve Žďáře Josef Sýkora.

Hluboký zážitek na účastníky čeká v sobotu na Pouti rodin. Soubor 80 zastavení na 14 cestách představí originální kombinaci vizuálního umění, hudby a slov. Připraveny jsou filmové projekce a výstavy uměleckých děl či fotografií, mimo jiné Brána naděje Jindřicha Štreita. Jinde se poutníci zamyslí nad tématy bolesti, odpovědnosti či sexuality. Aktivně se zapojí do divadelních a tanečních projektů jako například vystoupení Pavola Danka ze slovenského divadla ATak. „Bůh si přeje a zaslouží si harmonii rozličných hlasů, nástrojů a skupin,“ prozrazuje inspiraci jedinečného projektu režisérka pouti Klára Vojtková, herečka Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

V rozmanitém programu nemůže chybět ani široká nabídka sportů. Kromě běžných sportů si mohou vyzkoušet také inovativní americkou verzi frisbee s dvěma plastovými koši zvanou kanjam, chození po popruhu upevněném mezi stromy známé jako slackline nebo tradiční švédskou společenskou hru kubb.

(TZ CSM Žďár nad Sázavou) 


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.