Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje uzavřelo svůj VIII. ročník


Datum:

Ohlédnutí za VIII. ročníkem festivalu.

Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje uzavřelo svůj VIII. ročník

Jak se stalo již pravidlem, týden před heřmanoměsteckou poutí skončil letos již VIII. ročník festivalu nejen duchovní hudby „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“. Závěrečný koncert pěti pozounů a tuby v podobě Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie byl příslovečnou hudební lahůdkou a tečkou za letošním festivalem. Při koncertu bylo patrné, že umělci patří ke skutečné špičce ve svém oboru v ČR. Přes jistou netradičnost tohoto nástrojového složení bylo více než patrné, že krása hudby není omezena jen na „klasické“ hudební nástroje.

 

Pokud se ohlédneme za letošním festivalem, věřím, že se vydařil a pravidelným i příležitostným návštěvníkům udělal radost. O tom nakonec svědčí řada nadšených ohlasů. Již zahajovací koncert souboru Musica Bohemica s populárním Jaroslavem Krčkem se zařadil k tomu nejlepšímu z celé historie festivalu.

Nezapomenutelným zážitkem bylo také setkání s Alfredem Strejčkem, jehož recitace Modliteb nejen básníků ale i Karla IV. či Michelangela doplněná citlivým projevem trubky, zpěvu a varhan znamenala nejen hudební ale i duchovní osvěžení na začátku léta. Mladí, nadšení a přitom již umělecky zdatní violoncellisté (Prague Cello Quartet) byli aktéry letošního externího koncertu na farní zahradě. Hudba z muzikálů, filmů, ale i světových hvězd jako Elvis Presley byla velkým lákadlem.

Tento koncert zaznamenal rekordní návštěvnost v celé historii festivalu. Zahradu zcela zaplnilo na 297 posluchačů. A ti skutečně nemuseli litovat, protože koncert byl i malou hudební show s trpaslíky či dvěma hráči na jedno cello. A snad ani dramatický závěr koncertu s počínající průtrží nezkazil dojem z tohoto koncertu. Stranou nesmíme nechat ani klasický koncert varhanice Radky Zdvihalové, zpěvačky Aleny Tiché a houslisty Petra Zdvihala, který zcela zaplnil kostel sv. Bartoloměje a to do té míry, že se musel pozdržet začátek koncertu a operativně se navýšila kapacita míst k sezení. Nadšené ovace si odváželi účastníci Mezinárodních smyčcových kurzů z Litomyšle, kteří opět po roce svojí precizností a kvalitou představili mladou generaci nastupujících světových hudebních osobností. Světových doslova, protože u nás vystoupili hráči z Jižní Koreje, USA, Švédska či Mongolska. Jak vidíme, všech šest festivalových nedělí nabídlo v příjemném a duchovně inspirujícím prostředí svým návštěvníkům pestrou paletu hudebních zážitků.

 

Je potěšitelné, že osmý ročník festivalu zaznamenal opět rekordní zájem posluchačů. Šest koncertů jich navštívilo celkově více jak jeden tisíc! Na velikost našeho města jsou to čísla téměř neuvěřitelná. Řada vystupujících umělců s výrazným potěšením poukazovala také na úroveň festivalového publika a celkovou atmosféru koncertů. Je potěšitelné, že značnou část návštěvníků koncertů vedli jeho místních příznivců tvoří turisté, příležitostní letní návštěvníci zdejšího regionu.

Vždyť pokud by si na koncerty nenalezli lidé cestu, neměl by ani festival dlouhého trvání. Zároveň se rádi podílíme na podpoře zdejšího regionu a jeho další propagaci. Festival opět otevřel dveře kostela pro řadu lidí, kteří nepatří k běžným účastníkům bohoslužeb. Ono souznění hudby a duchovního prostoru je samo o sobě pro mnohé oslovující.

 

Závěrečné poděkování patří partnerům festivalu Městu Heřmanův Městec, Pardubickému kraji, řadě nejen místních firem a společností i soukromým mecenášům. Podíl na vysoké návštěvnosti měli mediální partneři. Jsme potěšeni, že se Hudební léto zařadilo k výrazným kulturním událostem tohoto regionu. Spolu s vámi se můžeme těšit na IX. ročník Hudebního léta 2013.

 

Marek Výborný


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.