Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál mladým lidem: Nenechte se odradit od růžence


Datum:

Osobní svědectví královéhradeckého biskupa o růženci ze setkání mládeže ve Žďáře.

Biskup Jan Vokál mladým lidem: Nenechte se odradit od růžence

„V dospívání mi růženec také připadal zdlouhavý, málo dramatický, neoriginální a monotónní. Myšlenky mi utíkaly od modlitby jinam a málo jsem se na ni soustředil,“ přiznal na srpnovém setkání mládeže ve Žďáře nad Sázavou královéhradecký biskup Jan Vokál. Mladé lidi přišel svým svědectvím o růženci povzbudit k tomu, aby se takových pocitů nelekali a nenechali se jimi odradit. Krásu této prastaré modlitby mohou objevit až postupně. A proto stojí za to u ní vytrvat.

„Modlitba růžence nespočívá zdaleka jen v opakujících se slovech. Její síla je v tom, jak nám dokáže zprostředkovat Boží blízkost. Je to velmi osobní modlitba, intimnější než mnohé jiné,“ řekl královéhradecký biskup.

Svůj vztah k růženci si podle svých slov uchoval díky příkladu rodičů, kněží z rodného Hlinska, ale i díky tomu, že postupně zjistil, jak moc jednotlivá růžencová tajemství odpovídají rozmanitým životním situacím, jimiž člověk prochází.

„Rodiče a kněží nám dětem pomáhali chápat, že v růžencových tajemstvích je přítomen nejen celý Kristův příběh, ale i poučení o všem, z čeho se skládá lidský život – jeho radosti i bolesti, sláva i neštěstí, vytrvalost i vítězství, pravda i přetvářka, svědomí i výsměch okolí,“ přiblížil biskup Jan.

Mladé lidi vyzval, aby se při růženci nesoustředili jen na odříkávání slov, ale aby se skrze ně nechali vést dál. Slova pak budou téměř nepozorovaně plynout a člověk naváže mnohem hlubší rozhovor s Pannou Marií a jejím synem Ježíšem Kristem. „Moje rada vám, mladí přátelé, je, abyste se skrze růženec nechali vést k niternému spojení s Bohem, které se neomezuje jen na slova,“ dodal biskup Jan.

Poté se spolu s mladými lidmi růženec pomodlil.

Celé svědectví Mons. Jana Vokála o růženci najdete zde.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.