Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál: Svatý Václav je velkým příkladem pro dnešní politiky


Datum:

Poslechněte si Sváteční slovo diecézního biskupa pro Český rozhlas Hradec Králové.

Biskup Jan Vokál: Svatý Václav je velkým příkladem pro dnešní politiky

Křesťané knížete Václava uctívají déle než tisíc let nikoliv proto, že byl úspěšný a mocný vladař. To, proč ho lidé už krátce po jeho smrti začali považovat za svatého, souvisí naopak s jeho pokorou. Podle biskupa Mons. Jana Vokála může být právě to příkladem pro dnešní politiky, kteří se často domnívají, že si přízeň zajistí okázalými gesty.

„Je to výzva každého z nás, abychom ve svém životě napodobovali pokoru svatého Václava,“ řekl královéhradecký biskup ve svátečním vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové.

Václav byl kníže, který klečel. Před svatostánkem. „Napodobovat ho lidé netoužili v tom vnějším – v životě na hradě, knížecích hostinách – ale v tom, jak pokorně se i z pozice knížete dokázal klanět Bohu,“ řekl biskup Jan Vokál.

Podle něj je poselství Václavova života jednoznačné: „I když jsem kníže, panovník, vládce, i když mám velkou moc, nejsem tím, kdo má ve svých rukou život a svobodu svých poddaných. Ti mohli vidět svého panovníka nejen sedět na trůně, ale i klečet před oltářem. A zdánlivým paradoxem je, že právě to zajistilo Václavovi mimořádnou oblibu, díky které je národem uctíván dodnes.“

Různé skupiny ve společnosti si však ze svatého Václava také často dělají proměnlivý symbol, s jehož pomocí sledují své rozdílné záměry – jednou může posloužit demonstrantům, kteří se pod jeho sochou scházejí, k dobré věci, jindy si ho dávají do štítu extremisté či nejrůznější podivíni. Proto je podle královéhradeckého biskupa nutné připomínat právě Václavovu pokoru.

„Je to výzva pro každého z nás, abychom se na svatého Václava neodvolávali jako na národního patrona v situacích, kdy sledujeme jen své sobecké cíle, ale abychom se od něj učili pokoře před Boží velikostí,“ řekl biskup Jan Vokál.

Sváteční slovo pro ČRo Hradec Králové si poslechněte zde.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.