Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupové zahájili Rok víry. "Nenechme se o ni připravit vlastní leností," vyzval biskup Jan


Datum:

Bohoslužbami v katedrále Svatého Ducha a v chrámě sv. Jana Křtitele v Pardubicích biskupové v diecézi zahájili celosvětový "čas milosti".

Biskupové zahájili Rok víry. "Nenechme se o ni připravit vlastní leností," vyzval biskup Jan

Rok víry, který po pětačtyřiceti letech vyhlásil Svatý otec, začal v celém světě o téměř dva měsíce dříve než kalendářní rok 2013 – už ve čtvrtek 11. října. V královéhradecké jej slavnostní bohoslužbou v katedrále Svatého Ducha otevřel diecézní biskup Mons. Jan Vokál. Již v poledne Rok víry oslavil pomocný biskup Mons. Josef Kajnek v pardubickém chrámě sv. Jana Křtitele.

"Chceme se v tomto roce zaměřit na to, abychom o veliký dar víry ve svém životě s novou pílí pečovali a nenechali se o něj kvůli vlastní nepozornosti nebo lenosti připravit," řekl v homilii biskup Jan Vokál. Zdůraznil, že víra je sama o sobě darem, ale záleží na rozhodnutí každého člověka, jak s tímto darem naloží. "Úkon víry, skutky víry, tedy život z víry, to je záležitost rozumu a svobodné vůle člověka," řekl biskup Jan. Ve shodě s papežem Benediktem XVI. věřící v diecézi vyzval, aby se na svou víru zaměřili prostřednictvím dvou konkrétních pomůcek - textu Creda a Katechismu katolické církve.

"Dar víry si sami nemůžeme dát, můžeme však hodně udělat pro to, abychom svou víru neztratili, ale abychom ji naopak upevnili a učinili ji zralou. Právě k tomuto účelu Petrův nástupce, papež, Rok víry vyhlásil," dodal ve čtvrtek večer v katedrále královéhradecký biskup.

Rok víry vyhlásil pro celý svět papež Benedikt XVI. proto, aby inspiroval věřící k hlubšímu zamyšlení nad tím, co je pramenem jejich vztahu k Bohu. Jedině skrze víru roste víra,“ napsal Svatý otec v apoštolském listě, jímž tematický rok vyhlásil.

„Již od samého začátku své služby jsem jako nástupce svatého Petra mluvil o nutnosti znovu objevit cestu víry a s novou intenzitou ukazovat radost a nadšení ze setkání s Kristem,“ napsal v listě Svatý otec. Naposledy byl tématu víry věnován rok 1968.

Během Roku víry se po celém světě chystají přednášky, rozjímání a další akce, které mají obrátit pozornost k víře, jež v dnešním světě prochází zjevnou krizí.

Vůbec první významná liturgická akce v rámci celosvětového Roku víry se bude konat v České republice – beatifikace čtrnácti františkánských mučedníků 13. října v pražské katedrále. Slavnostní mše svaté, celebrované prefektem Kongregace pro svatořečení kardinálem Angelem Amatem, se zúčastní také královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál a pomocný biskup Mons. Josef Kajnek.

Biskup Jan Vokál vyzval všechny kněze v královéhradecké diecézi, aby na Rok víry pamatovali při plánování bohoslužeb a pastoračních akcí. „Zkusme se také po celý rok ve víře vzájemně posilovat a buďme v tom příkladem ostatním věřícím,“ napsal jim.

Více o Roku víry čtěte zde.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.