Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Církev v Německu? Železnou oponu už jsme překonali, řekl studentům augsburský biskup


Datum:

V útulných katakombách Nového Adalbertina studenti debatovali s augsburským a královéhradeckým biskupem. O totalitě i o zapojení laiků v církvi.

Církev v Německu? Železnou oponu už jsme překonali, řekl studentům augsburský biskup

Více než dvacet let uplynulo od pádu železné opony a berlínské zdi. Přesto augburský biskup Konrad Zdarsa dostal hned v úvodu večerní diskuse s královéhradeckými studenty několik otázek právě na toto téma. Jak moc je znát tato minulost na dnešním životě tamní církve? Jak velké jsou rozdíly mezi někdejším východním a západním Německem?

 

Z pohledu Čechů se to nabízelo – biskup Konrad Zdarsa, který je v Hradci na dvoudenní návštěvě, se narodil na "východě" v drážďanské diecézi a dnes je biskupem jedné z nejvýznamnějších "západních" diecézí.

 

Jeho samotného však toto téma od mladých lidí překvapilo. V Německu by od nich takovou otázku zřejmě už nedostal. Situace je tam přece jen jiná než v Česku. Německá církev se nemusela vzpamatovávat z desetiletí útlaku a pronásledování.

 

"Když jsem nastupoval do školy, bylo to pět let po pádu nacismu a naše generace už o něm mnoho nevěděla. Dnes děti nastupují do školy více než dvacet let po pádu komunismu, který ve východním Německu navíc nebyl tak krutý jako u vás,” řekl biskup Zdarsa. Po pádu zdi se také obyvatelstvo rychle promíchalo.

 

Dnes tedy církev v celém Německu navazuje spíše na nepřerušenou západní tradici, zatímco Češi musí stále ztěžka obnovovat něco, co bylo čtyřicet let systematicky ničeno. "Tehdy u nás hrozilo knězi vězení i za to, že za sebe nechal jednu hodinu laika učit náboženství. Bylo to posuzováno jako obcházení státního dozoru nad církvemi," zdůraznil královéhradecký biskupský vikář pro pastoraci P. Karel Moravec.

 

Od prvních nesmělých otázek na rozdíly v přístupu k totalitě se debata rychle dostala k dnešní míře zapojení laiků do života církve. A toto téma nakonec vystačilo na celý zbytek večera.

 

"Ve farnostech by laici mohli dělat velkou část práce, když s nimi kněz dobře komunikuje. Na druhou stranu si musíme dát pozor na tendence, podle kterých by laici měli nahrazovat působení kněží. My věříme, že pokud je nějaký úkol svěřen posvěcenému služebníkovi, má jej vykonávat právě on,” řekl královéhradecký biskup Jan Vokál.

 

Augsburský biskup Konrad Zdarsa to vyjádřil zkratkou: "Působištěm laika je svět, ne oltář." Právě v působení ve světě by však duchovní měli laiky co nejvíce podporovat, zapojovat je do pastorace a vytvářet jim k tomu dobré podmínky.

 

Za to, že se to v mnoha farnostech příliš nedaří, mohou podle odezvy publika mnohdy obě "strany" - laxní přístup laiků i špatná komunikace kněží s nimi.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.