Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Učte se jazyky, vyzval biskup Zdarsa žáky hradeckých církevních škol


Datum:

Augsburský biskup Mons. Konrad Zdarsa navštívil zdejší biskupské školy, které jeho diecéze podporuje.

Učte se jazyky, vyzval biskup Zdarsa žáky hradeckých církevních škol

"Podlahu, na které stojíte, jsme pořídili z vašeho příspěvku," ukazoval ředitel biskupských škol Jiří Vojáček augsburskému biskupu Konradu Zdarsovi, co se díky pomoci jeho diecéze podařilo. V tu chvíli stáli v jídelně základní a mateřské školy, u jejíchž stolů se denně vystřídá dvě stě dětí. Dříve místnost sloužila jako tělocvična, jídelna se z ní stala po rozšíření církevní mateřské školky. Z německého daru se tady zaplatila také elektroinstalace.

Augsburský biskup si ve čtvrtek 1. listopadu v doprovodu hradeckého biskupa Jana Vokála důkladně prohlédl také Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína. Krátce navštívil například hodinu němčiny, náboženství či matematiky (na snímku v hodině němčiny se zástupkyní ředitele Ivou Štěrbovou a biskupským vikářem pro školství Karlem Moravcem /vlevo/). Biskupa doprovázel augsburský papežský prelát Bertram Meier, který se na pomoci církevnímu školství v hradecké diecézi dlouhodobě podílí.

Kromě toho, jak se školám daří a jaké mají plány do budoucna, se biskup Zdarsa zajímal i o úroveň výuky a o to, jaký důraz školy dávají na jednotlivé předměty. "Je velmi důležité učit se cizí jazyky. Nejlépe, když jich děti umějí několik," řekl. Ředitel Jiří Vojáček s ním souhlasil - na biskupské základní škole se první cizí jazyk učí od první třídy a druhý se přidává záhy - v čím dál nižších třídách.

Biskup Zdarsa si na základní škole i na gymnáziu prohlédl také kaple a učebny náboženství. Kapli gymnázia mu ukázal zdejší spirituál P. Vojtěch Brož.

Po dvoudenní návštěvě Hradce Králové, při které se biskup Zdarsa zúčastnil také středeční studentské mše a diskutoval s vysokoškolskými studenty v katakombách Nového Adalbertina, pokračuje jeho cesta do Litoměřic za sídelním biskupem Janem Baxantem.

V pátek 2. listopadu jej také krátce přijme kardinál Dominik Duka v pražském arcibiskupském paláci.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.