Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan v katedrále připomněl arcibiskupa Karla Otčenáška i prezidenta Václava Havla


Datum:

Při requiem za oběti totalitních režimů se katedrála Svatého Ducha zcela zaplnila, přišel i hradecký primátor a rektor univerzity. U článku je FOTOGALERIE.

Biskup Jan v katedrále připomněl arcibiskupa Karla Otčenáška i prezidenta Václava Havla

"Často si stěžujeme na dnešní společnost. Právě dnes máme dobrou příležitost si uvědomit, že posledních 23 let patří k těm lepším obdobím dějin, kdy zlo alespoň není základním principem uplatňování státní moci, jak tomu bylo u komunismu a nacismu," řekl královéhradecký biskup Jan Vokál v promluvě při requiem za oběti totalitních režimů, které sloužil v katedrále Svatého Ducha v sobotu 17. listopadu. Zdůraznil, že obě totality byly od začátku postavené na zlu a hříchu.

Mše svatá byla obětována za všechny zemřelé i žijící oběti totality - včetně těch "bezejmenných", o jejichž hrdinství veřejnost neví. Biskup Jan Vokál přesto v úvodu zmínil i několik konkrétních osobností z královéhradecké diecéze. 

"Komunistickým režimem byli pronásledováni oba mí předchůdci – zvlášť chci vzpomenout pana arcibiskupa Karla Otčenáška, který se čtyřicet let nemohl ujmout svého úřadu – dále si připomeňme želivského opata Bohumila Víta Tajovského, velkou osobnost církve, nebo umučeného faráře P. Josefa Toufara z Číhošti a mnohé další," řekl biskup Jan Vokál. A zmínil také osobnosti, které se k církvi sice nehlásily, ale i v totalitě bojovaly za svobodu a důstojnost, která vychází z křesťanům blízkých hodnot.

"Mnozí z nás vzpomínají i na pana prezidenta Václava Havla, který loni zemřel na své chalupě na území naší diecéze a jednou se sám prohlásil za královéhradeckého diecezána," řekl biskup Jan Vokál.

V kázání zdůraznil, že svoboda je dar, ale je třeba ji vnímat také jako úkol a odpovědnost. "Čím více cest máme na výběr, tím větší je riziko, že zabloudíme. Ve svobodě může mít zlo více příležitostí tvářit se jako dobro, protože nemá povahu jasně daného a ohraničeného nepřítele."

Mše svaté se zúčastnil hradecký primátor Zdeněk Fink, jeho náměstci Anna Maclová a Jindřich Vedlich a také rektor Univerzity Hradec Králové Josef Hynek. Všichni se poté sešli s biskupem Janem Vokálem v biskupské rezidenci, kde hovořili o aktuálních společenských tématech.

Fotogalerii najdete zde


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.