Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Volný vstup do expozice Utzova betlému


Datum:

V Olešnici v Orlických horách připravují na 11. září volný vstup do expozice Utzova betlému.

Volný vstup do expozice Utzova betlému

Stane se tak v rámci Dnů evropské kultury, a jak dodala starostka obce Eva Skalická, v ten den budou každou hodinu přijíždět autobusy s návštěvníky z Nového Města nad Metují, přičemž doprava i prohlídka expozice bude v ten den zdarma (jinak je za vstupné otevřeno vždy ve středu 15.30 – 17.30 a v sobotu 9 – 11). Olešnice v Orlických horách, jež v letošním roce získala 2. místo v rámci Královéhradeckého kraje za své webové stránky v soutěži Zlatý erb, je členem Dobrovolného svazku obcí Novoměstsko, který sdružuje 26 obcí a měst, a od 13. srpna i jednou ze šesti obcí Orlických hor, kde byly nově nainstalovány turistické infoboxy s interaktivními dotykovými obrazovkami.

K otevření expozice, jež je umístěna v jedné místnosti na obecním úřadu, došlo 30. dubna 2000 u příležitosti olešnického majálesu. V této vesnici na přelomu 30. a 40. let 20. století tvořil Josef Utz unikátní vyřezávaný betlém, na jehož restaurování v roce 1995 převzalo tehdejší Okresní muzeum Orlických hor od tamních bývalých občanů finanční prostředky.

Práce na betlému se stala pro českého Němce Josefa Utze, horského tkalce provozujícího mechanickou tkalcovnu, osudnou - zemřel v roce 1944 na následky úrazu, který si způsobil na cirkulárce, když řezal další díly na betlém.

Tento šest metrů dlouhý artefakt, na němž si Ježíšek sedá a lehá, kde oslíček stříhá ušima, voleček otvírá tlamičku, Panna Maria rozpíná ruce a Josef se klaní, je poháněn kovovou transmisní hřídelí, začínající dřevěnou řemenicí. Pomocí dvou horizontálně otáčejících se kožených řemenů s kovovými trny se pohybují vozíky s postavami poutníků s dárky pro Ježíška, samotné postavičky hýbou rukama, nohama a hlavou, nad betlémem zvolna stoupá anděl s roztaženými křídly. Některé části betlému se nedochovaly – např. v pozadí bývala ze dřeva vyřezaná skalnatá krajina, kudy probíhaly cestičky, kterými procházely - kvůli perspektivě - menší figurky. Z 36 původních vozíků s figurkami daráků se podařilo zprovoznit 32, nové pozadí se zimní olešnickou krajinou namalovala sedloňovská výtvarnice Jarmila Haldová.


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...