Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Requiem za oběti v Beslanu


Datum:

Dne 6. září 2004 sloužil v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové Mons. Dominik Duka OP mši sv. za oběti teroristického útoku v Beslanu v Severní Osetii.

Requiem za oběti v Beslanu

Jako symbol vyjádření solidarity a soustrasti se všemi postiženými zavlály na budově biskupské rezidence černé prapory.

Mše svaté za oběti teroristického útoku se zúčastnili žáci, studenti a pedagogové Církevní základní školy a Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové.  
Na závěr bohoslužby vyzval otec biskup přítomné, aby svou solidaritu s trpícími vyjádřili zapálením svíce u kříže před katedrálou. 

K napadení školy v Beslanu v ruské Severní Osetii došlo ve středu 1. září. Do budovy vtrhlo na tři desítky ozbrojených teroristů. Jako rukojmí zde drželi několik set dětí i dospělých. Událost zdramatizovala mohutná exploze, ke které došlo okolo poledne ve čtvrtek 2. září. K osvobození zajatých došlo v pátek 3. září. Odhad počtu obětí se dosud pohybuje okolo pěti set.

V souvislosti s teroristickým útokem zaslal vatikánský státní sekretář Angelo Sodano, jménem Svatého otce, telegram apoštolskému Nunciovi do Moskvy tohoto znění: „Jakmile se Svatý otec dověděl o krutém závěru násilného zajetí o nelítostním násilí na dětech a bezbranných lidech v Severní Osetii, pověřuje vaši excelenci, aby vyjádřila jeho city účasti ruskému národu v této chvíli zděšení a strachu. Svatý otec si přeje, abyste vyjádřil jeho duchovní blízkost zvláště rodinám mrtvým a zraněných. Svatý otec svěřuje Božímu milosrdenství nevinné oběti této tragédie a vyprošuje pro ně věčný odpočinek. Jeho Svatost znovu odsuzuje jakoukoliv formu terorismu a přeje si, aby nepřevládla spirála nenávisti a násilí. Prosí Nejsvětější Pannu Marii, tolik uctívanou křesťany v Rusku, aby vzbudila v srdcích všech, kteří jsou tak těžce zkoušeni tímto útokem, moudrost a touhu po míru a smíření. Všem uděluje útěchyplné požehnání všemohoucího Boha.“
převzato ze stránek české sekce Vatikánského rozhlasu


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...