Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Charita pomáhá obětem teroristického útoku v Beslanu


Datum:

Jednou z prvních humanitárních organizací působících na Severním Kavkazu, která nabídla pomoc obětem teroristického útoku v Beslanu, byla Charita.

Charita pomáhá obětem teroristického útoku v Beslanu


Humanitární mise České katolické charity, působící na Severním Kavkaze jménem mezinárodní federace národních Charit (Caritas Internationalis), se zapojila do humanitární pomoci obětem teroristického útoku v Beslanu již minulý týden. Prostřednictvím Caritas Vladikavkaz a farnosti Vladikavkaz (a na základě jejich monitoringu) pracovníci mise zakoupili a předali v pátek (3. září) léky a zdravotnický materiál dvěma vladikavkazským nemocnicím, Respublikanskoj Dětskoj Bolnice (Republikánské dětské nemocnici, kde je 282 zraněných dětí) a Kliničeskoj Bolnice Skorej Pomošči (Klinika rychlé záchranné služby, více než 200 zraněných dospělých).

Charita předala do rukou hlavních lékařů patnáct druhů v danou chvíli nejpotřebnějšího materiálu - injekční stříkačky, převazový materiál, antibiotika, glukózu, léky potřebné při operacích atd. - v celkové výši 60 000 rublů (tj. 2 000 USD). Hlavní lékař Republikanské dětské nemocnice Uruzmag Dzanaev vyjádřil své díky za rychlou a potřebnou pomoc, zároveň upozornil, že léčení některých pacientů potrvá déle a další zdravotnický materiál bude pravděpodobně ještě potřebný.
 

"Pracovníci Charity také navštívili zraněné pacienty, podle ředitele Caritas Vladikavkaz Sergeje Basieva jsou všichni v šokovém stavu. Děti jsou obklopeni rodiči a příbuznými, a všem bude po nezbytném pobytu v nemocnici potřebná psychologická pomoc a rehabilitace," řekl vedoucí mise České katolické charity na severním Kavkaze Martin Zamazal.
 

"Těm, se kterými jsem mluvil, zmizel obvyklý úsměv z tváře. Místo něho bylo možno číst ve tváři nejen šok, ale stín hrozby," uvedl Martin Zamazal, který dnes pracoval v Severní Osetii.
 

Po dnešní plánované schůzce představitelů humanitárních organizací Zamazal uvedl, že zatím jsou potřeby běžných léků v nemocnicích pokryty. "Situace je však dosud značně nepřehledná. Představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO) nám proto radí počkat, abychom mohli pomoci adresně." Charita uvažuje také o dalších možnostech pomoci.  

Kontakt: Martin Zamazal,
Authorized Representative
Caritas Internationalis
Office in Nazran
17 Zyazikova Str., Nazran
Ingushetia, Russian Federation
Tel:    +7 8732 227450
GSM: +7 928 9888787
ci.office [at] caritas.cz (ci[dot]office[at]caritas[dot]cz)

Jan Oulík
tiskové oddělení SČKCH     
mobil: 603 895 984     

Dagmar Volencová
tiskové oddělení SČKCH
mobil: 603 511 242    



 


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...