Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

IX. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ v Heřmanově Městci zahájí Dechová harmonie KF Pardubice


Datum:

"Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje" patří již k tradici nejen heřmanoměsteckého regionu.

IX. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ v Heřmanově Městci zahájí Dechová harmonie KF Pardubice


Festival „Hudební léto“ očekávaný svými pravidelnými posluchači otevře v letošním červnu již svoji „devátou kapitolu“. Pro letošní rok je opět ve čtrnáctidenním cyklu připraveno pět koncertů pro letní nedělní podvečery.

Festival zahájí v neděli 23. června „Dechová harmonie Komorní filharmonie Pardubice“ s uměleckým vedoucím Jiřím Křenkem. Koncert členů dechové sekce jediného profesionálního hudebního tělesa Pardubického kraje je pokračováním započaté spolupráce festivalu s KFP a slibuje nevšední zážitek v netradičním nástrojovém uskupení dechového oktetu. První prázdninový koncert slibuje pokračování každoročního kroku mimo klasickou hudbu. Po úspěšném koncertu Prague cello quartet připravujeme opět externí koncert v prostorách renovované farní zahrady. V neděli 7. července na něm vystoupí Smyčcové kvarteto Apollon složené ze špičkových hráčů předních českých orchestrů  společně se sóloklarinetistou Národního divadla Praha Tomášem Čisteckým. Čeká nás výlet do světa jazzu, filmu apod. Loni tento - tak trochu hudební experiment - přilákal téměř 300 posluchačů a bude jedním z lákadel i IX. ročníku festivalu. Klasický repertoár spjatý s varhanami zazní 21. července. Mimořádným hostem festivalu bude nestor české opery, držitel ceny Thálie za celoživotní mistrovství, ale i skladatel a varhaník Richard Novák. Tento přední operní pěvec spojil svoji hudební dráhu s Národním divadlem v Brně. Jeho spolupráce s předním českým varhaníkem Václavem Uhlířem slibuje dvojici umělců, která v této podobě na festivalu doposud nevystoupila. Koncert účastníků Mezinárodních smyčcových kurzů v Litomyšli (4.srpna) je spjat s filosofií festivalu, ke které od počátku od jeho počátku patřilo také dávat prostor mladým začínajícím uměleckým nadějím. Letos to budou opět účastníci Mezinárodních smyčcových kurzů z Litomyšle. V rámci Hudebního léta tak vystoupí vynikající studenti z Jižní Koreje, Spojených států amerických, Dánska, České republiky a řady dalších zemí.

Závěrečný koncert bude očekávanou lahůdkou a slibuje hudební zážitek, kterým celý festival skutečně vyvrcholí. Představí se na něm Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou, který je ojedinělým tělesem s vysokou uměleckou i interpretační úrovní, nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem. Týden před heřmanoměsteckou poutí v neděli 18. srpna se tak festival uzavře.

Festival nabízí spojení hudby s duchovním prostředím kostela, možnost nechat hudbu promluvit k nitru člověka. Jedná se o nabídku letního zastavení a načerpání sil v čase odpočinku a dovolených. Festival se stal vyhledávanou kulturní akcí pro posluchače z širokého regionu Pardubického kraje. Věříme, že nabídka koncertů přitáhne opět do působivého prostředí kostela sv. Bartoloměje jak pravidelné posluchače, tak i turisty a rekreanty letní sezóny 2013.

program

plakát


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.