Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Oběti Ležáků připomněla mše svatá


Datum:

Bohoslužbou v neděli 23. června v 8.30 začal biskup Jan Vokál pietní akt za oběti vypálení osady Ležáky.

Oběti Ležáků připomněla mše svatá

 

Královéhradecký biskup Jan Vokál se v neděli zúčastnil připomínky 71. výročí vypálení osady Ležáky. Mši svatou, které se zúčastnila zhruba stovka věřících, sloužil pod širým nebem na prostranství před zdejším muzeem.  

V 10 hodin začala hlavní část ceremoniálu – kladení květinových věnců k pomníku "Kniha obětí". Do Ležáků dorazili vrcholní představitelé státu – včetně předsedy Senátu Vojtěcha Štěcha, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové a ministra zahraničí v demisi Karla Schwarzenberga, kraje, místní samosprávy a zástupci armády či obce legionářské. Věnec položil také hradecký biskup Jan Vokál.  

Ležáky na Chrudimsku byly vypáleny během heydrichiády 24. června 1942, jen dva týdny po vypálení známějších Lidic ve středních Čechách. Zatímco vypálení Lidic bylo reakcí na domnělé kontakty jedné rodiny z obce s atentátníky na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ze skupiny Anthropoid, vypálení osady Ležáky bylo pomstou za ukrývání vysílačky při jiné odbojové operaci Silver A. Vysílačka Libuše, obsluhovaná výsadkářem Jiřím Potůčkem, vysílala od ledna 1942 právě ze strojovny lomu Hluboká u Dachova v těsném sousedství Ležáků.

Nacisté zastřelili všech 34 obyvatel Ležáků na Zámečku v Pardubicích, kde už předtím bylo popraveno skoro 200 lidí z východních Čech, kteří měli s atentátem, ať už skutečně nebo domněle, něco společného. Děti z Ležáků byly odvezeny do koncentračního tábora v polském Chełmnu. Z nich přežily pouze sestry Jarmila a Marie Šťulíkovy, které se dostaly k německé rodině na převýchovu.

Právě v den výročí vypálení Ležáků, v pondělí 24. června v 18 hod., se můžete v prostorách Centra Jana XXIII. na sídlišti v Hlinsku zúčastnit besedy s paní Jarmilou Šťulíkovou. Setkání povede Jarmila Doležalová ml. za přítomnosti svojí maminky Jarmily Doležalové Šťulíkové.

Pozvánku na besedu naleznete zde.

 

Fotogalerie zde.


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.