Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vychází prázdninové číslo IKD


Datum:

Pro letní měsíce přináší diecézní měsíčník několik stran navíc.

Vychází prázdninové číslo IKD

Generální vikář Mons. Josef Socha oslavil na konci měsíce června sedmdesáté narozeniny. Natočili jsme s ním velký vzpomínkový rozhovor. Jaké měl dětství a co ho přivedlo ke kněžství? Jaké jsou jeho záliby? Kde jako kněz sloužil? A jak se dívá do budoucnosti české církve? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete právě v něm.

V seriálu o Druhém vatikánském koncilu otevírá kněz a historik umění Radek Martinek otázku vztahu křesťanství a moderního umění. Mohou se ještě vzájemně potkat a potřebují se?

Stejný autor představuje v dalším článku historii a symboliku monstrance. Monstrance vždycky byly jedněmi z nejnádherněji zdobených liturgických předmětů a jejich krása odráží úctu umělců a donátorů ke Stvořiteli světa. Monstrance se zrodila v průběhu středověku díky lidové zbožnosti. Přebývá v ní Kristus pod způsobou chleba, aby se mu mohl zbožný lid v adoraci klanět i po skončení bohoslužebného slavení.

Poutní místo Králíky v poslední době spíše skomíralo. Od léta se to změní. Kostel a klášter, které dosud spravoval řád redemptoristů, převzala hradecká diecéze. Novým správcem byl jmenován P. Karel Moravec, jehož úkolem je pomoci místu, aby se opět stalo významným duchovním centrem diecéze. V medailonu si přiblížíme historii i blízkou budoucnost lokality.

Nechybí ani aktuality z jednotlivých míst diecéze, pozvánky na akce a fotogalerie.

Příloha Charitní listy nabízí reportáž z indické diecéze Belgaum, kam směřuje značná část pomoci v rámci projektu Adopce na dálku. 


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.