Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Před 125 lety vznikly Školské sestry sv. Františka


Datum:

Školské sestry sv. Františka slaví výročí svého založení. Připomenou ho mše svaté v Horní Sloupnici a Slatiňanech. Obě bude sloužit biskup Jan Vokál.

Před 125 lety vznikly Školské sestry sv. Františka

Zhruba šedesát zástupkyň Školských sester sv. Františka z celého světa přijede o tomto víkendu do královéhradecké diecéze. Prvním místem, kde si sestry připomenou výročí svého vzniku, bude rodná farnost zakladatelek kongregace Horní Sloupnice. Mši svatou ve zdejším kostele sv. Mikuláše bude v neděli 14. července od 8.30 hodin pro Generální správu OSF z Říma sloužit biskup Jan Vokál. Následující den, v pondělí 15. července, se oslavy přesunou do Slatiňan, kde bude od 10 hodin mše svatá v klášterní kapli Svaté Rodiny.   

Školské sestry sv. Františka vznikly v roce 1888 jako odnož rakouského společenství školských sester ze Štýrského Hradce. Přičinily se o to především rodné sestry Zahálkovy, pocházející ze Sloupnice nedaleko Litomyšle, které do společenství vstupují v roce 1859. Dostávají řeholní jména Hyacinta, Jakoba a Adalberta, podrobují se řeholní formaci a po získání učitelského vzdělání se věnují výchově dívek. Stále však u nich sílí touha, aby mohly založit filiálku v Čechách. Podařilo se jim to na jaře roku 1888, kdy odchází působit do Slatiňan. Mateřským dům ve Štýrském Hradci je však zatížen finančními těžkostmi, a tak se biskupové příslušných diecézí a sestra představená rozhodují, že nové založení ve Slatiňanech bude samostatnou kongregací.

Od 13. září 1888 má konvent ve Slatiňanech řádně ustanovenou představenou s právem přijímat nové členky. Stala se jí Matka Hyacinta Zahálková. Sestry žily v malém pronajatém domku a vychovávaly zde v mateřské škole děti místních občanů.

Již v prvním roce působení sester ve Slatiňanech jsou přijímány do společenství nové žadatelky. V roce 1896 byl koupen klášter v Koclířově. Za deset let po příchodu do Slatiňan má Kongregace již 51 členek a je schválený český text Řehole a Konstitucí. V roce 1897 otevírají sestry učitelský ústav v sousední Chrudimi a brzy kongregace přijímá další činnost: gymnázium v Praze, správu sirotčince v Nymburce, v Praze na Kampě péči o nevidomé a další práce v různých městech.

Zlatou dobou je pro kongregaci období mezi světovými válkami, sestry expandují do dalších zemí – Spojených států amerických, Itálie a na Slovensko. Útlum činnosti přichází s oběma totalitními režimy, přičemž zvláště ten komunistický dokonale rozvrátil život členek. V tom období vede české sestry Eliška Pretschnerová, která se nedá zlomit a hledá nové možnosti fungování. Příkladnost jejího života vedla v roce 2001 k zahájení beatifikačního procesu.

V současné době sestry české větve působí v Praze, Brně, Hoješíně a ve Slatiňanech. Společně s bratry františkány spravují také misii v Kazachstánu a Kyrgyzstánu. Věnují se především pedagogické činnosti a jejich spiritualita v sobě nese odkaz sv. Františka z Assisi.

(lb)

Pozvánku naleznete zde.


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.