Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V dějinách Hory Matky Boží začíná nová kapitola


Datum:

K slavnostnímu převzetí správy poutního místa Hora Matky Boží u Králík dojde během mše svaté v 10 hodin v neděli 28. července .

V dějinách Hory Matky Boží začíná nová kapitola

Poutnímu areálu, který patří k nejdůležitějším v královéhradecké diecézi, poslední doba příliš nepřála. Situace tu došla dokonce tak daleko, že se zde ani nesloužily pravidelné nedělní mše svaté.

Převzetím celého areálu královéhradeckým biskupstvím se vše mění. Nový rektor kostela – P. Karel Moravec oficiálně převezme správu místa na mši svaté v 10 hodin za přítomnosti provinciála redemptoristů P. Josefa Michalčíka.   

V neděli 18. srpna v 10 hodin pak nové uspořádání slavnostně stvrdí diecézní biskup Jan Vokál, který bude na Hoře Matky Boží sloužit Mši svatou při obnovené hlavní pouti.

Místo založil královéhradecký biskup Tobiáš Jan Becker v roce 1696. V roce se 1700 konala velká slavnost, kdy byla do kostela přenesena kopie milostného obrazu Panny Marie Sněžné z římského chrámu Santa Maria Maggiore. Obraz se stal srdcem poutního místa a na přání donátora dokonce dostala Lysá hora nové jméno – Hora Matky Boží. Správa byla svěřena řádu servitů. Zlom přišel v noci ze 7. na 8. srpna 1846, kdy do kostela udeřil blesk a ten vyhořel. Milostný obraz zachránil zdejší kněz s nasazením vlastního života, nicméně výzdoba kostela byla z velké části zcela zničena.

O obnovu místa se zasloužil královéhradecký biskup Josef Jan Hais, který na opravu poničeného areálu přispěl značnou finanční částkou. V roce 1883 uvedl do místa nové řeholní společenství – kongregaci redemptoristů. V padesátých letech 20. století fungoval klášter jako internační tábor pro vězněné řeholníky z celé republiky.

Po roce 1990 se na Horu Matky Boží vrátili redemptoristé. Zásluhou pražské provincie a s výraznou pomocí Nadace Franze Jentchkeho se uskutečnila obnova místa. Postupem času se ale ukázalo, že správa Hory Matky Boží je nad síly kongregace a právě tato okolnost vedla k převzetí místa hradeckým biskupstvím, které má s areálem velké plány, aby se znovu stalo jedním z duchovních center diecéze.

(lb)  


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.