Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Malovaném refektáři želivského kláštera zazní tóny originálního klavíru z 19. století


Datum:

V sobotu 27. července ve 20 hodin se v Želivském klášteře uskuteční již šestý koncert letošního festivalu Musica Figurata.

V Malovaném refektáři želivského kláštera zazní tóny originálního klavíru z 19. století

Tentokrát bude s nádechem raného romantismu pod názvem „Kdo sám nehoří, nemůže zapálit jiné“. Vystoupí zde známá česká cembalistka a klavíristka Alena Hönigová a lotyšský barytonista Raitis Grigalis.

Šestý koncert využije prostory překrásného Malovaného refektáře želivského kláštera a pro tyto účely sem bude dokonce nainstalován originální historický klavír Broadwood z poloviny 19. století. „Ten se rozezní v tónech Schumannova písňového cyklu Láska básníkova a klavírní sonáty a-moll Franze Schuberta,“ doplňuje obsah koncertu Hana Konvalinková, ředitelka produkce festivalu a dodává: „Schubert měl mimořádnou schopnost pro vystižení lyrických a romantických nálad a velký melodický talent, často bývá označován za nejpoetičtějšího ze všech hudebníků.“

Festival pokračuje „Poutí smíření“

Festival tímto koncertem nekončí, pokračuje dalších pět týdnů v představování duchovní hudby veřejnosti. Dalším milníkem v programu bude takzvaná Pouť smíření, která proběhne v sobotu 3. srpna. Začne křížovou cestou, bude pokračovat mší a autorským čtením spisovatelky Edy Kriseové. Celý den uzavře jedinečný koncert s mistry vrcholné renesance za doprovodu varhanního pozitivu a barokních trombónů.

„Koncerty duchovní hudby festivalu Musica Figurata přilákaly letos do želivského kláštera již stovky posluchačů. Duchovní hudba, ve spojení s atmosférou želivského kláštera, umocňují zážitek z koncertů a činí tuto hudbu přístupnou téměř každému posluchači,“ uzavírá Konvalinková.

Markéta Fixová


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.