Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Česká výprava na Světových dnech mládeže


Datum:

Do Brazílie se z královéhradecké diecéze vydalo devatenáct poutníků.

Česká výprava na Světových dnech mládeže

 

Letošních Světových dnů mládeže v Rio de Janeiru se zúčastnila také výprava z České republiky, přijeli s ní i kardinál Dominik Duka a biskup Pavel Posád, který má v ČBK na starosti mládež.

 

Brazilské rodiny přijaly české poutníky do svých domovů s otevřenou náručí přesně jako socha Ježíše na Corcovadu. V Týdnu evangelizace, který setkání předcházel, pro ně připravili duchovní i kulturní program v několika farnostech města Barra do Piraí. Během něho měli poutníci možnost poznat historické i přírodní památky, navštívili typickou brazilskou farmu fazendu, kde pracovali otroci, ale podívali se i na místa, kde se místní církev stará o chudé a nemocné. Liturgie je v Jižní Americe pro středoevropany nezvykle "divoká". Mladí Češi tak mohli při mších svatých plně poznat radost z víry, jaká se u nás často nevidí. 

 

Rio de Janeiro přivítalo poutníky deštivým počasím. To společně s velkou vzdáleností do centra města ztěžovalo účast na festivalu mladých a hlavním programu. Češi se ale nenechali odradit. Po vlastním dopoledním programu, jehož součástí byly katecheze biskupů, vyráželi do města na zahajovací mši svatou, přivítání papeže nebo páteční křížovou cestu. Setkali se i s potomky Čechů žijících v Brazílii. Kardinál Dominik Duka jim daroval a požehnal kopii Pražského Jezulátka.

 

Poslední dny se ukázalo slunce a závěrečná vigilie i nedělní mše se podle odhadů účastnily až tři miliony věřících. Papež František je vyzval, aby šli, nebáli se a sloužili. V nedělním kázání řekl, že mladým lidem mohou nejlépe přinést evangelium jejich vrstevníci: „Nést evangelium znamená nést Boží moc, vytrhávat a hubit zlo a násilí, ničit a bořit překážky sobectví, netolerance a nenávisti, stavět nový svět. Ježíš Kristus s vámi počítá! Církev s vámi počítá. Papež s vámi počítá!

 

V další dnech odlétaly první skupinky Čechů domů, jiní ještě podnikli cestu do Aparecidy, což je druhé největší americké poutní místo.

 

V úterý 30. července sloužil kardinál Dominik Duka českou mši v malé kapli v soše Krista Vykupitele na hoře Corcovado.

 

Tématem celého setkání byla věta „Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy“ (Mt 28, 19). Mladí lidé odjížděli z Ria nejen plni turistických zážitků, ale hlavně povzbuzeni ve víře a odhodláni naplnit motto setkání u sebe doma.

 

Jan Pilař


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.