Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Opočně zazní premiéra Opočenské mše Luboše Sluky


Datum:

Premiéra slavnostní Opočenské mše skladatele Luboše Sluky zazní 23. srpna 2013 v podání Pražského katedrálního sboru z Chrámu sv. Víta.

V Opočně zazní premiéra Opočenské mše Luboše Sluky

 

Přesně před 85 lety se právě v Opočně Luboš Sluka narodil. Již od útlého věku ho jeho rodiče vedli k hudbě. Nejprve se začal učit hrát na klavír, pokračoval houslemi a později hrál také na flétnu. Základní školu navštěvoval v rodném Opočně a poté pokračoval ve studiu na rychnovském gymnáziu. Svou zálibu rozvíjel na Pražské konzervatoři, kde studoval v letech 1950 až 1955, a poté dále pokračoval na Akademii múzických umění rovněž v Praze.

 

Sluka napsal doposud kolem tří set skladeb. Jeho sonáta pro violoncello z roku 1956 se s úspěchem dostala do celého světa a hraje se na prestižních hudebních soutěžích. Jeho hudba provází desítky filmů, za všechny stačí uvést Za trnkovým keřem nebo Na pytlácké stezce, a také řadu seriálů. Okouzlily ho kladské písně, které posbíral Josef Štefan Kubín, a výsledkem byl nádherný cyklus Kladské písně a balady.

 

Přímo k rodnému Opočnu se vztahuje Vigilie pro varhany. Tu Luboš Sluka složil k inauguraci varhan v Mariánském kostelíku, které byly zrestaurovány díky sbírce. Celá řada Slukových skladeb byla vyznamenána různými cenami ve světě (Moskva, Varšava, Vídeň, Cannes, La Plata, Milano) i doma (cena Pražské konzervatoře, Českého hudebního fondu, Pantonu, Ministra kultury a jiné). Vedle hudebních ocenění byl vyznamenán čestnou medaili T. G. Masaryka a v roce 2003 na jeho počest Mezinárodní astronomická unie pojmenovala nově objevený asteroid jeho jménem: 27978 Lubosluka.

 

Skladeb, které se týkají tématiky východních Čech, napsal asi deset, například Vzpomínku na Ležáky, suitu Z východních Čech, v roce 2011 měl premiéru skladby Meditace na téma a putování F. V. Heka pro housle a varhany na Mezinárodním hudebním festivale F. L. Věka. Celá řada skladeb se vztahuje také k Opočnu a právě Opočnu je teď věnována nová skladba Luboše Sluky – MISSA VOTIVA, která zazní 23. srpna od 19 hodin v kostele Nejsvětější Trojice v Opočně v podání Pražského katedrálního sboru. Ten zahájil svou činnost roku 1999 příchodem Josefa Kšici na místo ředitele kůru katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Těleso pravidelně vystupuje při katedrálních liturgických obřadech a snaží se tak navázat na bohatou hudební aktivitu minulých epoch. Dramaturgie sboru je zaměřena nejen na díla české, ale i světové duchovní hudby. Sbor vystupoval také v zahraničí, např. v Itálii či Německu.

 

 

Program opočenské mše: 2 Pange lingue, Neratovská paní

                                      Via del silenko pro varhany

                                      MISSA VOTIVA

                                      Josef Popelka – varhany

                                      Josef Kšica - dirigen

 

pozvánka


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.