Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Fotogalerie: V Kutné Hoře oslavili svátek svatého Jakuba


Datum:

Kutnohorská farnost o víkendu 27. – 28. července oslavila svátek svého patrona, apoštola Jakuba Staršího.

Fotogalerie: V Kutné Hoře oslavili svátek svatého Jakuba

Bohatého programu se účastnili nejen farníci, ale i desítky dalších lidí, kteří přišli na základě pozvání, nebo je na slavnost zavedla náhodná cesta kolem kostela.

Program začal v sobotu večer exkluzivním koncertem saxofonisty Romana Fojtíčka a varhaníka Michala Hanuše. V kostele svatého Jakuba zazněly skladby Dietricha Buxtehudeho, Oliviera Messiaena, Johanna Sebastiana Bacha nebo Vladimíra Wimmera, jehož úprava židovských motivů pro saxofon a varhany nemohla sklidit nic než bouřlivý potlesk.

V neděli dopoledne vrcholil celý program slavnostní mší svatou, kterou zpěvem doprovodil chrudimský pěvecký sbor Salvátor pod vedením Tomáše Židka. Hlavním celebrantem liturgie byl převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek. Při homilii zdůraznil, že jako křesťané potřebujeme mít neustále na zřeteli cíl, za kterým běžíme, protože pokud ho ztratíme z očí, není v našich silách, abychom ve svém běhu vytrvali. Svůj běh k cíli, kterým je Ježíš Kristus a jeho Království, jsme započali při křtu, jehož význam v našich životech bychom si měli často připomínat. Právě obnova křestního vyznání byla ústředním motivem celé letošní Oslavy svátku svatého Jakuba a mezi účastníky slavnosti měli svým způsobem výjimečné postavení ti, kdo byli v kutnohorském farním kostele pokřtěni. Po obnově křestních závazků byla nově požehnána voda ve křtitelnici a ti, kdo z ní před časem přijali svátost křtu, měli možnost přistoupit, smočit prsty a přežehnat se znamením kříže. Mnozí tak mohli využít příležitosti a získat i plnomocné odpustky, které jsou s návštěvou křtitelnice v Roce víry spojeny.

Po skončení bohoslužby bylo v prostoru mezi kostelem sv. Jakuba a budovou arciděkanství nabízeno občerstvení, na jehož přípravě se podílela řada farníků. Návštěvníci měli po celý den možnost zdarma si prohlédnout kostel, zhlédnout výstavů obrazů z farního depozitáře nebo krátký film o opravě střechy a varhan svatojakubského chrámu. Odpoledne se více než padesát posluchačů zúčastnilo besedy s Prokopem Siostrzonkem, který s publikem hovořil o benediktinské spiritualitě a o úloze mnišství v současné společnosti. Mezitím byl v kostele připraven program pro děti. Mohly si projít nejdůležitější události života Pána Ježíše, přičemž úspěch slavilo zejména umisťování figurek do Betléma, které působilo v parném letním dni patřičně exoticky. Na děti i dospělé pak čekalo ještě strhující loutkové divadlo o Pinocchiovi v podání divadla Játojsem, tedy Adama Bergera a Víti Marčíka mladšího. Celá Oslava svátku svatého Jakuba byla ukončena zpívanými nešporami ve farním kostele.

S radostí z vydařené slavnosti děkujeme Bohu za to, že naše společenství může vytvářet něco krásného pro sebe i pro druhé. V neposlední řadě jsme vděční za spolupráci s městem Kutná Hora. Příští Oslava svátku svatého Jakuba se bude konat, dá-li Pán, o víkendu 26. – 27. července 2014.

Kateřina Telecká

Autor fotografie: Veronika Březinová

fotogalerie zde


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.