Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Odpuštění a smíření v jedné farnosti v Sudetech


Datum:

V Koclířově se konalo setkání rodáků žijících v Německu.

Odpuštění a smíření v jedné farnosti v Sudetech

K prvnímu setkání došlo před 11 lety v Německu, kdy P. Pavel Dokládal koncelebroval mši svatou v německém Eichstätt. V závěru přítomné oslovil jako farář Koclířova, farnosti, kterou oni museli opustit, a která jim nyní otevírá svou náruč k návratu, odpuštění a uzdravení.

České setkání se uskutečnilo v srpnu roku 2006 na pouti ke sv. Filoméně, kdy tehdejší královéhradecký biskup Dominik Duka žehnal nově zachráněný poutní a farní kostel sv. Filomény. Před 2 lety jsme společně požehnali celý poutní areál s vzácnými zastaveními křížové cesty, jejíž rekonstrukci finančně podpořili a odhalili desku smíření nad hrobkou posledního z německých starostů, pana Lamače.

Letos jsme pro ně připravili pětidenní pobyt v Koclířově. Dvěma autobusy odjeli do „své“ katedrály Ducha Svatého v Hradci Králové a v biskupské rezidenci se setkali s diecézním biskupem Janem Vokálem, modlili se nad hrobkou arcibiskupa Karla Otčenáška, kterého znali a v Koclířově se s ním i vícekrát setkali. Bylo krásné, že někteří ukazovali na obraz biskupa Mořice Píchy (světitel Karla Otčenáška v roce 1950) a vzpomínali: „to on nás v Koclířově u svaté Filomény biřmoval! Společně jsme také navštívili okolí farnosti Koclířov, kde prožili své dětství, prázdniny, kde měli své přátele. A i když dnes jsou to lidé v seniorském věku, vraceli se ve vzpomínkách do doby, kdy byli ještě malí. 

Celé setkání vyvrcholilo nedělní slavností a farní poutí ke cti svaté Filomény.  

Fotogalerie zde.


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.