Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál se zúčastnil intronizace trnavského arcibiskupa


Datum:

V pátek 30. srpna převzal úřad Ján Orosch (na snímku), třetí arcibiskup trnavský. Svatý otec František ho jmenoval letos v červenci.

Biskup Jan Vokál se zúčastnil intronizace trnavského arcibiskupa

 

Královéhradecký biskup Jan Vokál se v pátek 30. srpna v trnavské katedrále zúčastnil slavnostní intronizace nového arcibiskupa Jána Orosche. Hradeckou diecézi na slavnosti zastoupil rovněž generální vikář Josef Socha.

 

Papež František jmenoval Jána Orosche třetím arcibiskupem trnavským letos v červenci. Předtím Ján Orosch v Trnavě působil jako pomocný biskup a v posledním roce také jako dočasný administrátor po uvolnění arcibiskupského stolce.

 

Arcibiskup Ján Orosch se narodil v roce 1953 v Bratislavě, na kněze byl vysvěcen v červnu 1976. Působil v několika farnostech, například v Nových Zámcích, Bratislavě a ve Štúrovu.

 

V roce 2004 ho papež Jan Pavel II. jmenoval pomocným biskupem bratislavsko-trnavské diecéze, která se později rozdělila na bratislavskou a trnavskou. V původní i pozdější diecézi Ján Orosch působil také jako generální vikář.

 

(ps)


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.