Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Z města Zahrádka zbyl pouze kostel. Tuto sobotu se otevře veřejnosti


Datum:

V sobotu budete mít jednu z mála příležitostí navštívit kostel sv. Víta se vzácnými gotickými freskami v Zahrádce na Ledečsku.

Z města Zahrádka zbyl pouze kostel. Tuto sobotu se otevře veřejnosti

Občanské sdružení Přátelé Zahrádky pořádá v sobotu 31. srpna Hradozámeckou noc. Během ní se otevřou jindy zavřené dveře kostela sv. Víta.

Akce začíná ve večerních hodinách. V 18 a 19 hodin se uskuteční komentované prohlídky kostela. Od 20 hodin nabídnou organizátoři nejmenším návštěvníkům loutkové divadlo a od 20.30 hodin stezku odvahy. Dospělí si mohou od 21 hodin poslechnout koncert „Hašlerek“ v podání souboru Čech a Lech. Od 21.30 čeká na návštěvníky noční prohlídka kostela s ohňovým překvapením.

Kostel sv. Víta je poslední památkou na zaniklé městečko Zahrádka, které pohltila přehradní nádrž na Želivce. Od zániku Zahrádky v roce 1976 byl kostel uzavřen. Záměr zřídit v něm muzeum zátopové oblasti nakonec nedopadl a nástěnné malby zůstaly jen provizorně zajištěny. Omítky, na kterých jsou malby z poloviny 14. století provedeny, byly vlhké, zasažené plísněmi a postupně se vydrolovaly.

Díky úsilí občanského sdružení „Přátelé Zahrádky“ a finanční podpoře veřejnosti byly v roce 2011 zahájeny práce na odvlhčení zdiva kostela, zajištění nástěnných maleb a dalších nezbytných opravách. Ty probíhají dodnes a právě díky nim je možnost kostel navštívit omezená jen na několik dní v roce. Letos to bude ještě 26. října od 14 do 16 hodin.

Další informace se dozvíte na internetových stránkách sdružení.

Pozvánku naleznete zde

(lb)


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.