Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Církev má nového "druhého muže". Papež jím jmenoval arcibiskupa Pietra Parolina


Datum:

Po pěti měsících v úřadě si Svatý otec František vybral nejbližšího spolupracovníka, státního sekretáře, který zodpovídá za praktický chod Svatého stolce.

Církev má nového "druhého muže". Papež jím jmenoval arcibiskupa Pietra Parolina

Svatý otec František jmenoval nového státního sekretáře Svatého stolce, arcibiskupa Pietra Parolina. Ten byl dříve zástupcem vedoucího vatikánské sekce pro vztahy se státy a byl jedním z nejbližších spolupracovníků někdejšího státního sekretáře kardinála Angela Sodana. V poslední době byl nunciem ve Venezuele.

 

Papež František tím zároveň přijal rezignaci kardinála Tarsicia Bertoneho, který úřad státního sekretáře zastával za papeže Benedikta XVI. a dočasně v něm kvůli kontinuitě setrval i po nástupu Františka. Ve funkci oficiálně zůstane do 15. října, kdy úřad předá svému nástupci.

 

Státní sekretář je "druhým mužem" katolické církve, zodpovídá za praktický chod Svatého stolce, zároveň  plní funkci vatikánského "premiéra". Je obvyklé, že s novým papežem přichází i nový státní sekretář, který je jeho nejbližším spolupracovníkem.

 

Mons. Pietro Parolin se narodil 17. ledna 1955 v italské Schiavoně. Na kněze byl vysvěcen v roce 1980, působil v diecézi Vicenza. Absolvoval postgraduální studium církevního práva a diplomacie. Biskupské svěcení přijal v roce 2009. 

 

Ve vatikánských diplomatických službách působil od roku 1986; na vedení jedné ze dvou sekcí Státního sekretariátu - pro vztahy se státy - se podílel v letech 2002 až 2009.


(ps)


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.