Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Heřmanův Městec si připomene 90 let od narození kanovníka P. Václava Jakubce


Datum:

Behěm necelých pěti měsíců si farnost Heřmanův Městec připomene dvě kulatá výročí spojená s postavou heřmanoměstského děkana a kanovníka P. Václava Jakubce.

Heřmanův Městec si připomene 90 let od narození kanovníka P. Václava Jakubce

Zvláště Ti dříve narození dodnes vzpomínají na tuto osobnost, která se nesmazatelně zapsala do myslí několika generací heřmanoměsteckých občanů.

Narodil se 8. září 1923 v Ústí nad Orlicí, kněžské svěcení přijal 29. června 1947 z rukou královéhradeckého biskupa Mořice Píchy. Od roku 1960 působil v Heřmanově Městci. V letech 1990 – 1999 zastával funkci vikáře chrudimského vikariátu a v roce 1995 byl jmenován kanovníkem královéhradecké kapituly. Jeho pastorační činnost v Heřmanově Městci a okolí nesla jeho typický rukopis. Jako jeden z prvních uváděl do praxe závěry II. Vatikánského koncilu (např. s užíváním češtiny) a tím přibližoval liturgii a život církve více lidem. V událostech radostných i smutných s ním přišlo do kontaktu za těch téměř 44 let nepřeberné množství lidí. Uskutečnil dvě generální opravy kostela sv. Bartoloměje a pečoval o více než desítku kostelů. I ti, kteří se veřejně k víře nehlásili, uznávali jeho lidskost a přirozenou autoritu. Zemřel při automobilové nehodě nedaleko Bylan 5. ledna 2004 a pochován je na zdejším hřbitově, kde i náhrobek od Františka Pleskota do značné míry symbolizuje jeho život.

Na pana děkana vzpomeneme v den jeho nedožitých 90 narozenin v neděli 8. září v 15 hodin slavnostní bohoslužbou, kterou bude sloužit arcibiskup pražský Dominik kardinál Duka, který osobně pana děkana znal a jako královéhradecký biskup s ním byl v posledních letech jeho života v kontaktu. Po skončení bohoslužby bude slavnostně otevřena malá výstava připomínající osobnost P. Václava Jakubce instalovaná přímo v kostele sv. Bartoloměje. Kdo jste pana děkana znali, přijďte na něho vzpomenout v modlitbě spolu s námi.

Marek Výborný

Foto: V. Jakubec při žehnání obnoveného mariánského sloupu na Ježkovce v září 2003

pozvánka


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.