Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hradecký biskup Jan Vokál vyhlásí rok 2014 diecézním Rokem povolání


Datum:

Téma dá aktuální obsah oslavám 350. výročí založení hradecké diecéze. Zvláštní pozornost chce biskup věnovat povoláním duchovním.

Hradecký biskup Jan Vokál vyhlásí rok 2014 diecézním Rokem povolání

 

Královéhradecký biskup Jan Vokál se rozhodl vyhlásit rok 2014 diecézním Rokem povolání. Téma, které oficiálně oznámí na přelomu roku, se zaměří na osobní odpověď každého křesťana na Kristovo pozvání, zejména pak na povolání duchovní, jimž dnešní svět příliš nepřeje.

 

To, že se Rok povolání překrývá s oslavami 350. jubilea královéhradecké diecéze, není podle biskupa Jana Vokála náhoda. "Toto téma nemá oslavám konkurovat, ale naopak je naplnit konkrétním obsahem. Kristovo (po)volání je hybnou silou nejen pro život každého křesťana, ale i pro církev, kterou od jejího vzniku provází a formuje. Pro církev univerzální i partikulární, pro diecézi," napsal biskup v předmluvě k jubilejnímu diecéznímu kalendáři, který v těchto dnech vychází.

"Povolání není ničím menším než hlasem, kterým nás Kristus zve, abychom se stali jeho učedníky, a utváří z nás svou církev uprostřed světa, který ho nezná nebo odmítá. Slavíme-li tedy výročí diecéze, radujeme se z toho, že Pán v našem regionu už 350 let povolává nové a nové dělníky na svou vinici," říká biskup Jan Vokál a zdůrazňuje, že chce zvláštní pozornost věnovat povoláním duchovním.

"Duchovní povolání má málokdy podobu mystického, nadpřirozeného zážitku, Pán je obvykle předává uprostřed živého společenství církve a skrze toto společenství. Buďme takovým společenstvím i my," vyzval hradecký biskup.

 

Diecézní stolní kalendář si můžete objednat zde

Přečtěte si celou předmluvu biskupa Jana Vokála v kalendáři:

 

Milí přátelé, bratři a sestry,

 

kalendáře nás den za dnem provázejí rokem, pomáhají nám uspořádat si čas, moudře ho dělit mezi povinnosti a odpočinek, dny pracovní a sváteční. V letošním roce, kdy naše diecéze slaví 350. výročí svého založení, nám tento kalendář zároveň každý týden připomene jednu osobnost, místo či důležitou událost, které jsou s historií diecéze spjaty. Je proto nedílnou a významnou součástí celoročních oslav.

 

Slavení však nesmí být jen vzpomínáním na to, co bylo. Skutečná oslava minulost zpřítomňuje, oživuje a navazuje na ni odhodláním neprohospodařit její plody, odpovědně nést do budoucnosti odkaz a poslání našich předchůdců. Právě proto slavíme jen výročí událostí, které nám jsou milé, ne těch, na které bychom nejraději zapomněli. Oslavou se zavazujeme k tomu, že ve všem dobrém, co jsme z minulosti načerpali, budeme pokračovat. Ze zlého se chceme poučit, překonat je a prosit Pána o odpuštění.

 

Při příležitosti zmíněného jubilea jsem se rozhodl vyhlásit rok 2014 rovněž diecézním Rokem povolání. Toto téma nemá oslavám konkurovat, ale naopak je naplnit konkrétním obsahem. Kristovo (po)volání je hybnou silou nejen pro život každého křesťana, ale i pro církev, kterou od jejího vzniku provází a formuje. Pro církev univerzální i partikulární, pro diecézi. Povolání není ničím menším než hlasem, kterým nás Kristus zve, abychom se stali jeho učedníky, a utváří z nás svou církev uprostřed světa, který ho nezná nebo odmítá.

 

Slavíme-li tedy výročí diecéze, radujeme se z toho, že Pán v našem regionu už 350 let povolává nové a nové dělníky na svou vinici. Jejich povolání jsou různá, ale ve svém souhrnu udržují místní církev živou a životaschopnou bez ohledu na dějinné výkyvy, kterých naši předci prožili tak mnoho.

 

V diecézním Roce povolání se zvlášť zaměřujme na mladé lidi, kteří naléhavě hledají odpověď na otázku, k jakým úkolům je Pán volá. Zejména pak na ty, kteří dostali dar povolání duchovního. Mysleme na ně ve svých modlitbách, ale nezapomínejme ani na to, že jsme to právě my, skrze jejichž příklad mohou uslyšet Pánův hlas. Duchovní povolání má málokdy podobu mystického, nadpřirozeného zážitku, Pán je obvykle předává uprostřed živého společenství církve a skrze toto společenství.

 

Buďme takovým společenstvím i my a po loňském celosvětovém Roce víry, kdy jsme obnovili své rozhodnutí Krista přijmout a vyznat, oživme rovněž své odhodlání následovat ho po cestě, kterou nám On sám určil, a být dobrými průvodci všem, kdo tuto cestu ve svém životě hledají.

 

K tomu Vám všem ze srdce rád žehnám

 

+ Jan Vokál, biskup královéhradecký

 

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.