Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Želivský klášter má nového opata


Datum:

V tajné volbě byl zvolen P. Jáchym Jaroslav Šimek. Ve své službě se chce zaměřit mimo jiné na novou evangelizaci.

Želivský klášter má nového opata

Po jarním odstoupení 50. želivského opata Bronislava Ignáce Kramára si tamní premonstráti ve čtvrtek 26. září vybrali jeho nástupce. 51. opatem byl zvolen P. Jáchym Jaroslav Šimek (61).

 

Po volbě prohlásil, že jeho opatským programem bude budování komunity a otevření kláštera pro novou evangelizaci. Klíčovým slovem jeho opatského hesla je "milosrdenství, na které je tento svět chudý". Z těchto cílů i dřívějšího působení P. Šimka je patrné, že bude chtít klášter ještě více otevřít veřejnosti.

 

Želivský klášter je jediným živým mužským klášterem v královéhradecké diecézi, je důležitým duchovním centrem Vysočiny. Založen byl už v roce 1139, počátek jeho nové svobodné éry je spjat s velkou osobností opata Bohumila Víta Tajovského, který byl za minulého režimu tvrdě pronásledován. Zemřel v prosinci 1999. Vystřídal ho opat Bronislav Ignác Kramár, který letos na jaře odstoupil z vážných zdravotních důvodů.

 

Pro premonstráty je typické, že klášter užívají jako duchovní zázemí, ale běžně slouží v duchovní správě v širokém okolí. Želivští kněží takto působí zejména v havlíčkobrodském a humpoleckém vikariátu, ke komunitě patří i oba okrskoví vikáři.

 

Klášter je dnes v povědomí veřejnosti vnímán také jako místo odpočinku. Nabízí ubytování turistům, zklidňující pobyty pro manažery, má také vlastní minipivovar, kde se vaří pivní speciály.

 

Nový opat Jáchym Jaroslav Šimek se narodil v roce 1952, na kněze byl vysvěcen v červenci 1977. Působil v duchovní správě v Havlíčkově Brodě, ve Vilémově u Golčova Jeníkova či v Humpolci. Několik let také sloužil českým krajanům v Austrálii. V poslední době byl administrátorem želivské farnosti a provizorem (ekonomem) kláštera.

(ps)

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.