Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zambijský ředitel misijních děl navštíví Česko


Datum:

V naší diecézi navštíví tyto města: Dolní Dobrouč, Červený Kostelec, Jilemnici, Dvůr Králové nad Labem.

Zambijský ředitel misijních děl navštíví Česko

 

Ve dnech od 9. do 15. listopadu 2013 navštíví Českou republiku národní ředitel Papežských misijních děl (PMD) v Zambii P. Bernard Makadani Zulu. Návštěva se uskuteční na základě pozvání národního ředitele papežských misií v ČR P. Jiřího Šlégra, který bude hosta ze Zambie doprovázet.

 

Veřejnost, z jejíchž řad již delší dobu mnoho dárců podporuje projekty Papežských misijních děl, bude mít možnost se v České republice se zambijským národním ředitelem setkat při několika příležitostech. V neděli 10. listopadu bude P. Zulu od 9.00 hodin celebrovat mši svatou v kostele sv. Mikuláše v Dolní Dobrouči v okrese Ústí nad Orlicí. Po mši sv. bude v místním D – centru následovat beseda spojená s představením projektů PMD, videoprojekcí a ukázkou africké hudby. Ještě tentýž den se v odpoledních hodinách otec Zulu v doprovodu P. Jiřího Šlégra přemístí do Červeného Kostelce, kde od 18.00 hodin v kostele sv. Jakuba Staršího proběhne další beseda.

 

V úterý 12. listopadu se P. Zulu zúčastní mše svaté v 18.00 v kostele sv. Vavřince v Jilemnici, po níž bude besedovat s přítomnými lidmi. Připravena je i videoprojekce. P. Jiří Šlégr představí projekty podporované českými Papežskými misijními díly a na závěr zazní i africká hudba.

 

Ve středu 13. listopadu P. Bernard Makadani Zulu společně s otcem Šlégrem navštíví Dvůr Králové nad Labem. V 15.00 hodin zavítají na místní děkanství na setkání s dětmi během hodiny náboženství. Místo tradiční výuky tentokrát budou mít děti příležitost poslechnout si vyprávění o životě v Zambii. Od 18.00 bude v kostele sv. Jana Křtitele mše svatá.

 

Posledním místem, kde si veřejnost bude moci poslechnout vyprávění P. Zulu, je Nymburk. Ve čtvrtek 14. listopadu se v 16.00 hodin setká na nymburské faře s dětmi. V 17.00 v kostele sv. Jiljí proběhne mše svatá, po níž bude následovat beseda spojená s představením projektů PMD, videoprojekcí a ukázkou africké hudby.

 

V roce 2013 PMD z České republiky podporují v Zambii tři oblasti – děti, bohoslovce a šíření víry. Prostřednictvím 15 projektů Papežského misijního díla dětí je rozdělena částka blížící se 1,7 milionů Kč, z níž se přispívá např. na potraviny, léky, pitnou vodu, zdravotní péči a vzdělání pro 7 064 dětí ve třech diecézích. V rámci Papežského misijního díla sv. Petra apoštola jsou v Zambii sponzorovány dva velké semináře, ve kterých studuje přibližně 275 bohoslovců. Na jejich studium přispíváme částkou přes 1 milion Kč. Dílo šíření víry uvolnilo téměř 4 miliony Kč na 7 projektů zaměřených na podporu katechistů, stavbu či dokončení tří far, tří klášterů a domu pro pomocného biskupa. Z této sumy jsou rovněž pokrývány výdaje nezbytné pro chod diecézí. Souhrnně je Zambii darováno přes 6,7 mil. Kč.

 

Kromě výše uvedené zambijské pomoci jsou z České republiky v letošním roce rozvíjeny také projekty v Ugandě, Keni, Bangladéši, Srí Lance, Papui-Nové Guinei, Surinamu a Guyaně, celkem tedy v osmi zemích. Dárci z Česka se skrze Papežská misijní díla v současné době zapojují do pomoci pro 67 519 chudých dětí, 837 bohoslovců ve 4 seminářích a dalším místním chudým a trpícím lidem. Celková výše podpory v roce 2013 činí přes 25 mil. Kč a napomůže tedy přibližně 68 tisícům osob.

 

Papežská misijní díla se snaží konkrétní pomocí odpovídat na velké problémy dnešního světa jako je bída, hlad, lepra, negramotnost, AIDS apod. Skrze spolupráci s misionáři a misijními pracovníky nabízí jak duchovní tak hmotnou pomoc. Jsou jednou z největších světových organizací, které se systematicky a dlouhodobě zabývají pomocí misiím. Činnost Papežských misijních děl, která je koordinována Kongregací pro evangelizaci národů a generálními sekretariáty v Římě, se soustřeďuje na čtyři základní oblasti: šíření víry, pomoc dětem, podpora kněžského a řeholního dorostu, zabezpečení kněží, řeholníků a řeholnic v misijních oblastech a vytváření misijního povědomí mezi kněžími a řeholníky světa. Do papežských misií se v rámci katolické církve zapojují všechny diecéze světa. Systematická pomoc je ve výsledku poskytována potřebným bez ohledu na barvu pleti, národnost či náboženské vyznání.

 

Podrobnější informace o jednotlivých setkáních Národního ředitele Zambie s veřejností najdete zde: http://www.missio.cz/headline/zambijsky-narodni-reditel-pmd-navstivi-cr/

 

  • 10. 11. – neděle – Dolní Dobrouč: 9.00 – Kostel sv. Mikuláše – mše svatá, 10.00 – D – Centrum – beseda s hostem
  • 10. 11. – neděle – Červený Kostelec: 18.00 – Kostel sv. Jakuba Staršího, beseda s hostem, představení projektů PMD, videoprojekce, africká hudba
  • 12. 11. – úterý – Jilemnice: 18.00 – Kostel sv. Vavřince – mše svatá, po mši sv. bude beseda s hostem, představení projektů PMD, videoprojekce, africká hudba
  • 13. 11. – středa – Dvůr Králové nad Labem: 15.00–16:30 – děkanství – v rámci výuky náboženství, 18.00 – kostel sv. Jana Křtitele – mše svatá
  • 14. 11. – čtvrtek – Nymburk: 16.00 – fara – setkání s dětmi, 17.00 – kostel sv. Jiljí – mše svatá, 18.00 – fara – beseda s hostem, představení projektů PMD, videoprojekce, africká hudba

 

 

(pmd)

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.